fbpx

Лекарската консултацията от дистанция – възможно ли е това у нас?

Оказва се, че да. И то с безплатно приложение, което свързва лекар и пациент. Спестява време и разходи.

Това не е научна фантастика, а настояще. Това е решение на дълговото чакане пред лекарския кабинет. Бързо и лесно решение в непредвидени ситуации, когато здравето ни е в риск.

„Хората не искат да губят време, никой не иска да чака. Работят хората и нямат време, имал съм пациент, който ми пише в 10 часа вечерта“, каза в ефира на „Събуди се“ д-р Закария Батмаз.

Видео:

Става дума за бърз преглед от дистанция. Чрез мобилно приложение, което свързва лекаря и пациента. Независимо колко далеч са един от друг и заедно се преценява колко спешна е лекарската намеса.

Вместо безцелно чатене или сърфиране в търсене на противоречива информация, какво ни е ако ни боли ухо или имаме световъртеж или високо кръвно, с телефон в ръка питаме приложението.

Този лайф чат обаче по никакъв начин не отменя ролята на лекаря, а приложението ще ни насочи към кой специалист ние да се обърнем и дали той ще направи консултация с нас онлайн или ние ще трябва да отидем до неговия кабинет.

„Изписват се и рецепти, които важат като официален документ, което е най-голямото предимство. Изписвал съм на мои пациенти, които са в Германия и са отишли в аптеката в Германия“, казва още д-р Батмаз.

Ако се налага, освен виртуална консултация, пациентът идва и на прглед. Или ако лекарят има нужда от изследвания, ходенето до Спешен център и болница са неизбежни.

През мобилното приложение и базата данни от супер-доктори пациенти запазват час при семейния си лекар или при специалист, които са над 60 000 часа само за последния месец.

„Основният проблем, който искахме да решим и все още е трудният достъп до лекарите, който е свързан с чакане, ти си болен, но пък трябва да стоиш по чакални“, добави създателят на мобилното приложение Healee Йосиф Дишлиев.

То е безплатно за сваляне. А лекарят сам преценява колко струват съветите му от разстояние. Ако прегледът е платен, има бутон за онлайн плащане.

Пилотно екипът от програмисти тестват апликацията с лекари дерматолози. И то с пациенти, които са наши сънародници в чужбина.

Повече от 1000 лекари имат онлайн профили от различни градове в страната, а около 50 000 пациенти средни на месец търсят лекарски съвет или предглед на живо.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x