fbpx

Красимир Каракачанов: Докато си играем на политика, държавата изчезва!

312

Докато си играем на политика, държавата изчезва. Проблемът с циганизацията е толкова наболял, че ако не се вземат мерки до 1-2 години, има сериозен риск за етническия мир у нас. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на свиканата от него кръгла маса за Концепцията срещу циганизацията на България, съобщи Novini.bg.

,,Знаете ли колко средства са изразходвани от държавния бюджет в периода от 2007 до 2018 година за справяне с циганския проблем? Някъде около 196 милиона лева. Резултат? Нулев! А знаете ли по програмите за външно финансиране колко средства са вложени? Около 628 милиона лева. Резултат? Отново нулев! По програмите за интеграция нищо особено не се случва. Колко пари са изхабени за административния капацитет? Не е ясно, но по наши груби изчисления става дума някъде за порядъка на 5 милиона лева за заплати и осигуровки. Както се вижда, резултатът отново е нулев“, коментира Каракачанов.

,,Какво предлагаме с нашата концепция? Искаме на първо място да се затегнат мерките към държавните органи, т.е. повишавене на ефективността на контрола върху предоставянето на детски надбвавки, както и злоупотребата със социалните плащания“, обясни вицепремиерът и добави, че концепцията не е ни най-малко дискриминационна, както някои неправителствени организации я определиха.

,,Казват, че концепцията била дискриминационна, никой обаче не успя да посочи текст в този проект някакакъв елемент на дискриминация“, посочи той.

,,Разбира се, не трябва да забравяме и акцента върху социализацията на циганското население. Образованието на неграмотните лица трябва да е задължителна политика. Трябва да се работи и в посока на премахване на гетата и недопускане на незаконни строежи, както и мерки срещу това тези хора да се издържат само от социални помощи. Идеята е след този разговор всичко казано и предложено да бъде обработено и в крайна сметка до предложим под формата на една концепция, която да бъде гласувана в Министерския съвет“, заяви още Каракачанов.

Вицепремиерът призова политиците да си наложат известна цензура относно това как боравят с етническите групи и как ги използват, или в противен случай никоя концепция няма да даде нужния ефект.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори