fbpx

Коя е Ружа Игнатова, организирала измама за близо 4 милиарда долара?

Разкритията на американската прокуратура за пирамидата OneCoin звучат толкова невероятно, че приличат повече на сценарий на филм, отколкото на афера, която може да се случи в съвременния свят.

Нашенката, която е в неизвестност от 2017 г., е обвинена, че е организирала измама за близо 4 милиарда долара. Това е в пъти повече от схемите на световно известния инвестиционен брокер Джордан Белфорт, който е прототипа в реалния живот на героя на Леонардо ди Каприо от лентата „Вълка от Уолстрийт“, пише offnews.bg.

OneCoin имаше множество предупреждения от финансови регулатори по цял свят, но схемата продължи да се разраства. В Германия дружеството получи забрана да оперира и започна криминално разследване. У нас през януари миналата година имаше претърсване на офисите на пирамидата.

През есента на 2018 г. беше арестуван и американския адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на 400 млн. долара от OneCoin. А според медийни публикации и съоснователят на криптовалутата Себастиян Грийнууд е задържан в Тайланд и екстрадиран в САЩ, но засега няма данни да е обвиняем.

Едва преди четири дни обаче бе арестуван братът на Ружа Игнатова Константин, който се изявяваше като глобален лидер на схемата след като сестра му изчезна.

Според федералния прокурор в Ню Йорк Джефри Берман OneCoin изобщо не е криптовалута, за каквато я представят пред инвеститорите а схема основана „изцяло на лъжи и измама“. Става дума за класическа пирамида като популярната МММ на Сергей Мавроди от началото на 90-те години на миналия век, само че облечена в новите дрехи на високите технологии и популярните през последните години схеми за копаене на електронни пари.

В обвинителния акт на американската прокуратура се посочва, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути (например биткойн), които регистрират историята на трансакциите в т. н. „блокчейн“, OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв способ за проследяване на парите, а също така не може да се използва за закупуване на нищо.

OneCoin е основана от Ружа Игнатова в София през 2014 г. През същата година тя получава наградата Бизнес дама на годината на пищна церемония в столичния хотел, организирана от т. нар. „лорд“ Евгени Минчев.

Сега от родната „бизнес дама“ няма ни вест, ни кост, но със сигурност тя вече „прослави“ родината. След намесата на американската прокуратура обаче вероятно Ружа Игнатова ще бъде намерена доста бързо. А когато стане това, нашенката само може да се надява да има съдбата на Джордан Белфорт. Когато бяха разкрити неговите измами, бившият финансов брокер трябваше да възстанови само 110 милиона долара на инвеститори, лежа 22 месеца в затвора, а след като излезе стана мотивационен лектор, който пълни залите в цял свят. През 2015 г. той имаше лекция и у нас, посетена от стотици хора платили по 800 лева, за да чуят мислите му.

Белфорт има какво да каже. Той твърди, че „няма нищо по-лесно от това да печелиш пари“, а също и че „първоначалното публично предлагане на криптовалути (Initial coin offering, ICO) е най-голямата измама на всички времена“.

Нашата Ружа явно го е слушала много добре. Вероятно и тя може да разкаже много, но най-добре е да започне оттам кой стои в основата на цялата измамна схема.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x