Ензимите често се оприличават на молекулни машини, извършващи химични реакции. Всъщност, те са биологични молекули ускоряващи специфични химични процеси – един и същ ензим може да катализира (ускорява) стотици реакции в една клетка. Те позволяват на клетките бързо да изграждат или разграждат вещества според нуждите им за растеж и развитие.

Кои ензими са необходими, за да бъде кожата стегната?

Ензимологията в услуга на дерматологията и козметиката е сравнително ново поле в науката и се занимава с ензими, подпомагащи здравето на кожа, коса, нокти и други фактори, играещи роля в човешката представа за красота. Поради спецификата на ензимните реакции, в които ензимът остава абсолютно непроменен след взаимодействие, прилагането на тези вещества в козметиката не е свързано с проявата на странични реакции. Разкритията в това поле са довели до появата на пазара на много ензими, коензими и кофактори с ниска молекулна маса, преминаващи лесно през повърхностните слоеве на кожата.

Подобна козметична съставка е ензимът супероксид дисмутаза. Един от най-мощните защитни ензими, той предпазва човешките клетки от състаряващото вредно действие на свободните радикали и реактивните кислородни съединения, като ги неутрализира. За целта няма нужда ензимът да прониква дълбоко в кожата – дори доставен чрез полагането на крем или мехлем, той е ефективен срещу свободните радикали и понижава увреждащите кожата ефекти на екологичното замърсяване, ултравиолетовата радиация, някои бактерийни вредители и други токсични фактори.