Кое е по-важно спорта или диетата?

Ако сте от хората, които честичко се борят с някои и друг излишен килограм, сигурно сте си задавали въпроса кое е по-добре – да минете на драстична диета или просто да започнете да тренирате.

Отговаряме ви веднага – и двете, правени заедно.

Ако заложите единствено на тренировките, ефект ще има, но много бавен. Ако пък изберете само диета, в резултат може да се сдобиете с увиснала кожа, а въпреки че ще сте свалили килограми, съдържанието на мазнини в тялото ви ще е високо.

Защо да започнете здравословна диета?

Много често хората имат негативни емоции, когато чуят думата диета – мислят си за драстично ограничение в храната, което по-скоро има обратен ефект и ги кара да искат повече от нездравословните храни. Диетата всъщност е пълноценен режим на хранене, при който в никакъв случай не се гладува, а се научавате да ядете чисто и здравословно и винаги да бъдете добре хидратирани. Пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки, семена, чисти протеини и много вода. И, разбира се, периодичните удоволствия като истински шоколад.

DASH диетата: Режим №1 за бързо и ефективно отслабване

Ще бъдете по-щастливи и продуктивни

Диетата ви има по-голямо влияние върху настроението ви, отколкото си мислите. Като ядете правилните храни като сложни въглехидрати, богати на желязо и на омега-3 мастни киселини храни, увеличавате нивата на серотонин, както и енергийните си нива, и ще се чувствате по-щастливи и готови да се справите с всичко. Научни изследвания свързват липсата на омега-3, желязо и повишената консумация на прости въглехидрати с депресията, а диета, богата на наситени мазнини, довела до лоша памет и когнитивни способности.

По-добра храносмилателна система

Пържените храни и тези богати на мазнини забавят храносмилането. Липсата на плодове и зеленчуци води до намален прием на фибри, които помагат за по-лесното преминаване на всичко през храносмилателния тракт, а ако не пиете достатъчно вода – всичко засяда.

Достигате до здравословно тегло

Чували сте клишето, че “коремните плочки се правят в кухнята”. Вярно е. Дори и да “блъскате” във фитнеса по няколко часа пет-шест дни седмично, ако не се храните правилно, няма да постигнете нищо.

Защо да започнете да тренирате редовно?

Имате нужда от движение. Няма значение дали в момента сте с идеалното си тегло или не. Човешкият вид е създаден да се движи.

Ще се чувствате по-малко стресирани и по-щастливи

Подобно на диетата, физическото натоварване може да редуцира стрес хормоните в кръвния поток, да увеличи нивата на серотонин и да се чувствате по-щастливи. И дори не е необходимо да ставате професионални спортисти, за да се случи това. Дори ниска степен на физическо натоварване ще го постигне. А хората, които не спортуват, често са с по-ниско самочувствие.

Ще спите по-добре

Сънят е времето, в което тялото се възстановява, мускулите се лекуват, хормони, които са ни необходими за доброто функциониране, се освобождават. Докато спите, нивата на лептин се възстановяват – това е хормонът, който ви казва, че сте сити. Упражненията ще подобрят съня ви по много начини, като например фактът, че тренираното тяло се научава, че сънят е време за почивка и отсранява проблемите, които сега ви пречат да спите. Някои изследвания показват, че редовните тренировки лекуват безсъние.

 

Следвайте ни в социалните медии