Китайски сателит излезе извън контрол, може да падне в България!

Китайският сателит Тянгун-1, който излезе извън контрола на Китайското национално космическо управление може да падне в Европа на територията на България, Албания или Турция “и надолу”, съобщи полското “Радио Зет”, което цитира д-р Якуб Бохински от Научен център “Коперник”, съобщава “Монитор”.

Според най-новите информации изстреляният през 2011 година спътник, чието име в превод означава “небесен дворец” увеличава скоростта си и скоро може да се разбие в Земята. Китайските власти признаха, че са изгубили контрол над “двореца” и са предупредили ООН, че през следващите месеци до април 2018 може да се стигне до сблъсък със Земята.

Експертите твърдят, че по-голямата част от космическия модул ще изгори в атмосферата, още повече, че теглото на този спътник – 8.5 тона не е толкова голямо, в сравнение с други “изтървани” станции.

За сравнение падналата на Земята в края на 70-те години на миналия век “Скайлаб” е тежала 70 тона, а руският сателит “Глонасс М”, който падна преди пет години в Тихия океан е тежал 100 тона.

Въпреки това, според д-р Бохински на Земята се очаква да паднат отломки с единично тегло до 100 килограма.

По думите на експерта точното място на некотролируемото падане ще стане ясно буквално часове преди сблъсъка.

Китайските власти твърдят, че наблюдават ситуацията и ще информират непрекъснато страните, застрашени непосредствено от падането на станцията.

Въпреки, че все още не може да се посочи точното място, д-р Бохински е категоричен, че Полша е извън опасност. Сателитът може да падне в Европа южно от 43-ти северен паралел, като това може да бъде територията на Турция, Албания и България, но диапазонът е до 43-градуса южна ширина.

От Института за космически изследвания и технологии към БАН обясниха пред „Монитор“, че не са запознати с информацията, но ни увериха, че ще я проверят.

„Ще проверим за какво става дума и дали източникът е достоверен. В момента действаме по други проекти, които трябва да приключим до петък, но ще проучи въпроса“, коментира проф. Георги Сотиров.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via