Казус: дължим ли такса празна чиния за внесена отвън торта

Нов потребителски казус в духа на скандалната такса “празен стол” предизвика дискусия в социалната мрежа Фейсбук.

Случаят, отново от Созопол, бе споделен от журналиста Татяна Кристи. Потребител разказва, че с компания празнували рожден ден в ресторант в морското градче преди два дни. Сметката за 11 възрастни и 3 деца била 400 лева. В нея управата на заведението начислила по 2 лева на всеки клиент за това, че тортата била внесена отвън.

Редно ли е да се плаща такса “празна чиния”? 

Съществуват аргументи и за, и против подобна практика. На много места тя се обозначава като такса “сервиз” и се ползва при внасяне на алкохол от клиентите – например при големи тържества като сватби и кръщенета. Тогава заведението прави отстъпка на клиента, който има възможност да внесе голямо количество алкохолни напитки на цени, по-ниски от тези на ресторанта. В замяна дължи определена такса за сервиза (труда на персонала, ползването на чашите на заведението и пр.). В английския език дори има термин за този вид услуга – corkage. Думата се употребява за такса, начислявана, когато заведението сервира бутилка вино, купена от друго място.

Много потребители приемат таксата за приемлива и справедлива, стига тя да е обявена предварително и клиентът да не остане неприятно изненадан.

Според други такса “празна чиния” е грозна практика на заведението, с който то би ги загубило като клиенти. Макар и внесена отвън, тортата би могла да бъде сервирана безплатно като жест на ресторанта към празнуващите, особено ако иска те да се върнат и в бъдеще. Често заведения да поднасят дори символична безплатна почерпка – кана вода, хлебчета, плодове или десерт.

Може да харесате и