fbpx

Касиер открадна над 400 000 лв от банката, в която работел

Обвинителен акт срещу Момчил Тодоров внесе Окръжната прокуратура – Благоевград за извършени от него три престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Тодоров бил назначен като касиер в „Райфайзенбанк България“ ЕАД – Офис 1 Благоевград през 2000 г. с трудов договор. Осем години по-късно той бил преназначен на длъжност „отговорен касиер“. В банката Тодоров успял да изгради име на съвестен и добър служител и се ползвал с доверието на всички колеги и най-вече на регионалния мениджър.

Вследствие на получен през 2010 г. сигнал за нарушения в касовата дейност на офиса, в който работел Тодоров, със заповед на изпълнителния директор на „Райфайзенбанк България“ е започнал извънреден одит на офиса и касовата му дейност, като по това време Тодоров бил в платен годишен отпуск. Били установени редица нарушения, извършени от обвиняемия, вследствие на които проверяващите констатирали липси на банкоматите, обслужвани от офиса, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката, липса на налични парични средства в касата на Тодоров. Комисия извършила ревизия чрез фактическо преброяване на наличностите в деветте обслужвани от офиса банкомата и установила, че за периода, през който Момчил Тодоров обслужвал банкоматите, от 25.09.2008 г. до 18.11.2010 г., са се натрупали липси. Те се дължали на взетите от обвиняемия парични суми в процеса при обслужване на АТМ устройствата. Фактически при изпълнение на задълженията си по обслужване, попълване и осчетоводяване на банкоматите, бившият касиер присвоил от поверените му пари на „Райфайзенбанк България“ 405 000 лв.

След проверки по касовите операции по сметките на клиентите на офиса в Благоевград било констатирано, че Тодоров неправомерно отклонявал средства от сметките на определени клиенти и ги присвоявал. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор били рядко обслужвани сметки, по които не е имало много движение. Обвиняемият успял да отклони от сметките на четиринадесет клиента и да се разпореди в свой личен интерес с парична сума в общ размер на 119 878 евро и 173 274 лв., или с обща левова равностойност 407 037.61 лв. За улесняване на престъплението в повечето от случаите Тодоров съставял неистински официален документ, като му придавал вид, че изхожда от титуляра на сметката. Оформял референцията за касова операция „теглене в брой“ на определена сума и получена от титуляра на депозитната сметка. Тегленето ставало без знанието и съгласието на лицето, на чието име била депозитната сметка.

В резултат на проверката била установена и липса от наличността на касата, на която той бил отговорен касиер, в размер на 1498.18 лв. и 100 евро, или с обща левова равностойност 1693.76лв.

Заради констатираните нарушения Тодоров бил търсен от одиторите, но не бил открит. Той не се явил на работа и след приключване на отпуск на 29.11.2010 г., след което били правени опити от отделни служители в офиса да се свържат с него, но и те останали неуспешни. На 01.12.2010 г. обвиняемият се свързал по телефон с един от колегите и му продиктувал размери на сумите и депозитните сметки на клиенти на банката, които е присвоил, както и на чие име трябвало да бъдат върнати конкретните суми. В огнеупорната каса за съхранение на вещи на Тодоров бил намерен лист с изписани имена и посочени суми срещу тях.

От видеозаписи от банката се установява как обвиняемият изнасял паричните средства извън офиса. Най-често това ставало с подготвяне на известно количество пачки с банкноти в касовото помещение и поставянето им в полиетиленова торбичка.

Бившият касиер се увличал по хазартни игри като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“. Изкушавал се от това да прави големи залози, като си мислел, че така си увеличава шанса за по-голяма печалба. С тази цел започнал да взема от паричните средства на банката, за да има възможност за по-големи залози, като стигал до еднократни такива в размер на 15 000 лв. Надявал се, че като получи голяма печалба от хазартни игри, с част от нея ще възстанови парите на банката.

След извършване на престъпленията Тодоров се укрил и продължителен период от време бил издирван с Европейска заповед за арест. На 09.04.2014 г. измамникът бил задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие.

Първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по-късно била изменена в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Автор: Хаштаг-BG

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x