Канада ще съобщи наесен кога ще махне визите

Канада ще съобщи в началото на есента в какви срокове предстои да премахне визите за българи и румънци.

Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, която днес бе домакин в лицето на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на среща с представители на България, Румъния и Канада по въпроса за визите, предаде БТА.

В общо изявление на Аврамопулос и канадския министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм се посочва, че канадски представители са проверили готовността на Румъния, а до края на месеца ще извършат същата оценка и на България, по повод възможността за премахването на канадските визи за гражданите на тези две държави от ЕС.

Резултатите от оценките ще бъдат съобщени в ранната есен, когато се очаква да бъде представен и срок за отпадането на канадските визи за българи и румънци.

В изявлението се допълва, че Макколъм е изразил благодарност към България и Румъния за постоянното сътрудничество в оценителния процес, който ще приключи през лятото.

Аврамопулос и Макколъм добавят, че има нужда от “осезаеми стъпки” за подобряване на положението, при което българи и румънци имат нужда от визи, за да пътуват до Канада. Оптимисти сме, че след тази среща и в по-нататъшното ни сътрудничество се приближаваме до тази цел, заявяват двамата.

В днешните разговори от българска страна участваха заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска – Йоан-Драгош Тудораке, началник на Канцеларията на министър-председателя.

През април Маккалъм каза, че Канада не споделя гледната точка на ЕС относно визовата реципрочност. Тогава той даде да се разбере, че спрямо българи и румънци изискването за визи засега остава в сила.

ЕК даде 2-годишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече.

България и Румъния предупредиха през месец май, че няма да ратифицират споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия, ако българските и румънските граждани не започнат да пътуват без визи до страната, както това правят останалите европейски граждани.

ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

Еврокомисията обаче не желае проблемът да се обвързва с договореното от нея търговско споразумение с канадците, както намекна в петък говорителят Маргаритис Схинас: ” Това са различни неща. СЕТА е добро споразумение. Искаме възможно по-скоро то да бъде одобрено и приложено”.

България и Румъния конкретно твърдят, че отговарят на всички технически изисквания на Канада за безвизово пътуване и настояват за ясни срокове за решаване на проблема предисрещата на върха ЕС – Канада през октомври.
Тогава се очаква да бъде подписано Всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции. То обаче се нуждае от одобрението и на българското Народно събрание, за да влезе в сила.

Решаването на въпроса с отпадането на визите в крайна сметка е политическо решение на канадското правителство, каза неотдавна посланикът на България в ЕС Димитър Цанчев.

Той обясни. че начинът, по който се разглеждат въпросите за отпадането на канадските и на американските визи за българите, е съвсем различен, защото в Канада това се решава от администрацията, а в САЩ зависи от Конгреса и администрацията не може да влияе толкова пряко за взимането на решение.

Цанчев обаче призна, че все пак има “един критерий, по който все още има какво да се направи от наша страна, но той е свързан с административни решения на канадските власти –процентът на отказ (за издаване на визи)” – без да спомене какъв е той.

За да може да се включи една страна в програмата за безвизово пътуване в САЩ например изискването за процента отказани визи трябва да бъде под 3%. През 2014 г. за България той е бил 15,2%.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via