fbpx

Германия е подслушвала десетки правителства в ЕС и НАТО

Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД) през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО.

Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят, посочва германската информационна агенция, цитирана от БНР.

БНД е следила 3300 обекта, между които има президенти и правителствени ръководители, министри, военни учреждения.

2/3 от тези 3300 цели са били дипломатически представителства на държави членки от ЕС и НАТО по света.

БНД е шпионирало и двуцифрен брой офиси на неправителствени организации и икономически институции.

Като пример се посочват авиационната и космическата индустрия, търговията с оръжие, транспорта, медиите и консултантските услуги. Засега не е ясно какво следва да се разбира в доклада под „медии“, цитира разкритието и БТА.

Мнение:Германия все повече е възприемана като централен играч в Европа. Промяната в парадигмата е важна за една страна, която често пъти е осмивана като ”Голяма Швейцария” по израза на френския есеист Ален Минк – страна, която държи най-вече да се наслаждава на благоденствието си и да спазва неутралитет.
Ясин Льо Форестие, ”Франс прес”*

Прочети още »

Поне един от подслушваните е германски гражданин. Подслушването на германски граждани обаче е забранено от конституцията и затова този прецедент няма да бъде подминат леко.

Новите разкрития вероятно ще поставят в още по-неудобна ситуация германския канцлер Ангела Меркел, която се оплака на американския президент Барак Обама през октомври 2013 г., че шпионирането на приятели е „неприемливо“, след като се разбра, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е наблюдавала телефона й, отбелязва ДПА.

Шпионските скандали в страни – партньори от НАТО започнаха след разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия.

В това ЦРУ е било подпомагано от германските си колеги.

От БНД нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x