fbpx

Какво трябва да направи пътникът, ако шофьорът внезапно припадне?

Какво трябва да направи пътникът, ако шофьорът внезапно припадне, докато колата се движи? Уви, това е възможно и такива инциденти се случват доста често поради сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, невралгия, както и от морска болест, преумора, глад, стрес.

Причините могат да бъдат различни. Но за човек, който е в колата в момента, в който шофьорът губи съзнание, причините не са важни. Жизнено важно е да се поеме контрол над автомобила и то много бързо.

За съжаление, когато шофьорът е припаднал, да се избегнат инциденти, е много трудно. Но ако пътникът покаже максимално хладнокръвие и действа бързо, тогава е възможен благоприятен изход.

Пътникът трябва да запази безопасната траектория на автомобила, да намали скоростта и да спре автомобила. Често спирането може да се направи само по един начин – като се насочи колата към безлюдно място и по посока на най-безопасните препятствия.

Ако пътникът седи до шофьора, тогава трябва незабавно да хване волана и да включи аварийните светлини. След това изключете запалването, но завъртете ключа не докрай, защото воланът може да блокира.

Можете да превключите от „автомат“ на ръчен режим на понижаване на скоростите. Трябва да се опитате да премахнете краката на водача от педалите, особено от педала на газта.

Може да пробвате да забавите с помощта на ръчната спирачка, но при висока скорост няма да има голям ефект. При ръчната скоростна кутия можете да дадете на задна предавка, след това автомобилът със задно задвижване ще спре. Но при предно задвижване ще загуби управляемост. При кола с автоматични скорости няма смисъл да включвате на R (задна скорост), защото колата няма да намали./

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x