Какво се случва с тялото ви минути след като сте пили газирано?

Всеки знае, че пиенето на газирани, сладки напитки е много вредно. А защо? Може би вредата не е толкова голяма, колкото сме чували? Мнозина хора си задават този въпрос.

Още повече че отвсякъде сме атакувани с реклами колко богат асортимент от газирани напитки има, как ще бъде задоволен всеки вкус, а жаждата ни винаги ще бъде утолена. Но дали това е така като се опитват да го опишат рекламите.

Прочетете тази статия и направете лични заключения относно употребата на газирано. Вижте какво се случва с тялото ви минути след като сте пили газирано.

Дали газираното е опасно?

През първите 10 минути, след като изпиете чаша газирано: 10 чаени лъжички захар ще влязат в тялото (максималната препоръчителна дневна доза). В този момент няма да ви е зле от излишната захар, защото фосфорната киселина, която се съдържа в сладката вода, притъпява прекомерната сладост, позволявайки на захарта да се абсорбира.

След 20 минути: съдържанието на захар в кръвта ще се увеличи, което ще доведе до освобождаване на инсулин. Черният дроб реагира на това чрез превръщане на захарта в мазнина.

След 40 минути: абсорбцията на кофеина е пълна. Зениците ще се разширят, кръвното налягане ще се увеличи, черният дроб ще започне да отделя повече захар в кръвта. Аденозиновите рецептори на мозъка ще бъдат блокирани, предотвратявайки сънливост.

След 45 минути: производството на допамин, хормон, който стимулира удоволствието в мозъка, ще се засили. По същия принцип действа хероинът…

След един час: фосфорната киселина ще свързва калций, магнезий и цинк в червата, повишавайки метаболизма. Повишено отделяне на калций в урината.

Повече от час по-късно: диуретичният ефект на кофеина ще влезе в сила, ще трябва да отидете до тоалетната. Калций, магнезий и цинк, които са толкова необходими за костите, както и натрий, електролит и вода ще бъдат освободени. Ще станете раздразнителни или апатични.

Наистина ли искате това да ви се случи?

Толкова много вреда от няколко глътки … Може би за подобно съмнително удоволствие не трябва да се плаща толкова висока цена. Не бъдете лицемер, дори една бутилка на всеки няколко месеца – не е от значение. Но това е опасно повече за тези хора, които ежедневно пият тези газирани напитки. Не е ли по-добре да ги замените с чай, плодови сокове, вода с лимон и лед?

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via