Какво се случи с луксозните смартфони Vertu?

Преди години луксозните мобилни телефони Vertu бяха символ на хората, притежаващи сериозно благосъстояние. Какво обаче се случва с марката в наши дни?

Британската компания, която произвежда скъпите смартфони, ще бъде ликвидирана, след като планът за спасяването й се провали.

Въпреки че Vertu се свързва с високата си цена, инкрустирания с диаманти корпус и прочее, компанията продължава да изпитва сериозни финансови затруднения. Закриването й ще коства работните позиции на близо 200 души.

Анализатори посочват, че Vertu се е сблъскала с конкуренцията на компаниите, предлагащи превръщането на масови модели телефони в уникални модели посредством интегриране на скъпи материали в тях. Тези оферти обаче са далеч по-евтини.

За сравнение, цената на марковия Vertu започва от 11 хил. паунда, като един от моделите, включващ 18-каратово червено злато, струва „едва“ 39.1 хил. английски лири.

„Нещата отиват към ликвидация и вече не работя за тях“, казва говорителят на компанията пред BBC.

През март компанията производител беше продадена от тогавашния китайски собственик на Хакан Юзан – турчин, пребиваващ в Париж.

По данни на Daily Telegraph, Юзан планирал да плати 1.9 млн. паунда, за да извади фирмата от процедурата по административен надзор, но дефицитът по салдото на компанията е бил цели 128 млн. паунда.

В резултат на ликвидацията, Юзан ще запази правата над бранда Vertu, технологиите и лицензите на компанията.

„Това е много необичайно, тъй като те произвеждат изключително малко бройки телефони, но на невероятно висока цена“, коментира Иън Фог, анализатор в IHS Technology.

По думите му, някои от последните модели на Vertu са използвали синтетичен сапфир за дисплея – нещо, което Apple са обмисляли, но така и не са пристъпили към него поради проблеми, свързани с производството. „Това е материал, с който се работи трудно. Предимството е, че екранът на смартфона става невероятно труден за разбиване“, казва Фог.

По думите на анализатора, компаниите за персонализиране на смартфони предлагат чудесни алтернативи, включително инкрустирането на злато, диаманти и каквото поиска клиентът. Така потребителите могат да вземат желания модел телефон сега, а чак по-късно да добавят исканата нотка блясък.

Vertu е основана от Nokia през 1998 г. През 2012 г. марката е продадена и Vertu преминава от операционната система Symbian към масовото предложение на Google – Android.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via