Защо иранките се обличат в бяло в сряда?

Белият цвят обикновено е свързан с мира, но в този случай е знак за протест. Нова кампания, инициирана в социалните мрежи срещу закон, който задължава жените да носят покривало на главата си, набира скорост в Иран, пише ВВС.

С хаштаг #whitewednesday (бяла сряда) много ирански гражданки публикуват свои снимки и видеа с бели забрадки и дрехи в същия цвят като символ на протеста.

Идеята за кампанията хрумнала на Масих Алинеджад, основателка на „Моята потайна сряда“ – движение, което се противопоставя на задължителните правила за обличане.

Преди Ислямската революция през 1979 г. много ирански жени се обличаха в западен стил, включително с къси поли и тениски с къс ръкав. Но това се промени, когато аятолах Хомейни, религиозен лидер на страната, дойде на власт същата година.

 

Преглед на изображението в Twitter

Women in Iran are rebelling against compulsory hijab by wearing white scarf every Wednesday called #WhiteWednesday

Жените не само бяха задължени да покриват косата си в съответствие със стриктната интерпретация на ислямския закон за скромността, но също и да престанат да използват грим и да започнат да се обличат с туники до коляното.

Над 100 000 жени и мъже излязоха на улицата, за да протестират срещу закона през 1979 г. и противопоставянето на нормата така и не изчезна. За своето тригодишно съществуване движението на Алинеджад е получило над 3000 снимки и видеа, показващи жените с открита глава.

Снимките, публикувани в My Stealthy Freedom, обикновено са направени тайно, така че жените да не бъдат заловени от властите. Но кампанията #whitewednesday дава платформа на жените да протестират публично.

Поемане на риск

В петата седмица от съществуването си #whitewednesday вече събра значителен брой последователи – над 200 видеа са изпратени на Алинеджад в първите две седмици, някои от които вече са гледани 500 000 пъти.

 

Преглед на изображението в Twitter

Life did not go how they wanted it to go so they willingly reject life and choose death. Old, ugly, and beaten down. #whitewednesday

„Много съм развълнувана да участвам в тази кампания“, казва една от жените във видео, докато върви по главна улица в Иран. „Искам да говоря за затвора си…, наложиха ми хиджаба, откакто станах на седем години. Никога не съм се чувствала и няма да се почувствам обвързана с него“, допълва тя.

Алинеджад казва, че е удивена от демонстрацията на смелост: някои жени изпращали свои видеа, докато се разхождат по улицата без покривало на главата си.

„Когато изразих безпокойството си за сигурността на една от жените, тя отговори, че предпочита да изложи на опасност работата си, отколкото да продължава да живее в потисничеството, което иранките понасят в последните 38 години“, казва Алинеджад.

Тя ръководи сама кампанията и отвреме навреме получава подкрепа от малък брой доброволки. Понякога тя прекарва цяла нощ в подготовка на видеа, които да качва в мрежата.

Мнозинството от видеата и снимките идват от Иран, но има и участнички от Саудитска Арабия, където покривалото също е задължително. Кампанията е стигнала дори по-далеч с участнички от Европа и САЩ.

 

Може да харесате и