Какво означава болката в различните части на корема?

Болката в областта на корема е един от най-честите симптоми, които всеки изпитва от време на време.

Има много причини за болката в тази област, затова е важно да знаем каква може да е причината и правилно да разпознаем проблема, за да го лекуваме най-ефективно.

Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение, но ако е продължителна и силна, причината може да е по-сериозна. Затова днес ви споделяме една карта на сериозните коремни болки, която ще ви помогне да разпознаете виновника за дискомфорта ви.

1. Дясната горна част на корема

В тази част на корема се намира жлъчният мехур и черният дроб, така че най-честите причини за болка в тази област обикновено са свързани с тези органи.

  • Ако изпитвате внезапна, силна болка, която стига чак до дясното ви рамо и се появява след хранене с тежка, мазна храна, вероятно имате камъни в жлъчката.
  • Острата или тъпа болка, която стига до дясното ви рамо или гърба и продължава няколко часа, може да е признак за холецистит или възпаление на жлъчния мехур.
  • Тъпа или остра болка, която ту се появява, ту изчезва, може да е признак за хепатит.

2. В средата на горната част на корема

В тази част от корема намират дуоденумът – първата част на тънките черва, и голяма част от панкреаса.

  • Ако често изпитвате болка, която се усеща чак в гърба ви и се влошава след хранене, особено с храни с високо съдържание на мазнини, това може да е признак на панкреатит.
  • Тежка болка и чувствителност в тази област, придружена от гадене, повръщане, диария и подуване на корема, може да се дължи на епигастрална херния.
  • Пареща болка в гърдите, придружена със симптоми като кашлица, възпалено гърло, кисел вкус в устата, газове, гадене, повръщане и подуване на корема, обикновено показва киселини или диспепсия.
  • Ако страдате от киселини, които се влошават, когато се навеждате или лежите, и са придружени от болка в гърдите и оригвания, вероятно имате хиатална херния.
  • Болката, която се усилва между храненията или посред нощ, но намалява при хранене, може да е симптом за язва на дванадесетопръстника.

Вижте какво означава болката в останалите зони на корема!

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via