Какво да направите, ако аудио жакът за слушалки не работи

Проблемите с аудио жака за слушалки на смартфон не са толкова рядко срещани, колкото си мислите. Ако се случат и на вас, последвайте съветите на Android Authority.

1. Уверете се, че слушалките ви не са повредени

Първата стъпка е очевидна. Възможно е да няма проблем с жака за слушалки, а със самите слушалки. Можете да проверите това бързо, като ги включите в друго устройство, като не е задължително това да е смартфон – Може да е лаптоп, телевизор или друго устройство, което има 3,5 мм жак. Ако не чувате звук, открихте проблема.

Facebook разработва ново устройство за видео чатове. Това е поредният проект на компанията в сферата на хардуера, с…

Препоръчва се също така да включите в смартфона си различен чифт слушалки, за да видите дали те работят. Въпреки че е рядкост, все още има вероятност дадени слушалки да не са съвместими с вашия телефон по някаква причина.

2. Проверете дали смартфонът е свързан към друго устройство чрез Bluetooth

Ако смартфонът ви е сдвоен с безжични слушалки, високоговорител или друго устройство чрез Bluetooth, възможно е жакът за слушалки да е деактивиран. Обикновено когато включите слушалките си, смартфонът трябва да ги разпознае и всичко трябва да работи както трябва, независимо от Bluetooth настройките. Това обаче невинаги се случва.

Отворете менюто за настройки, намерете опцията Bluetooth и проверете дали е включена и дали смартфонът не е свързан с друго устройство. Ако е така, просто го изключете, включете слушалките и вижте дали това решава проблема. Ако те все още не работят, трябва просто да преминете към следващото решение в този списък.

3. Почистете жака за слушалки

С течение на времето, в жака за слушалки може да е попаднал прах, както и влакна. Насъбралата се мръсотия може да е причината за проблема, тъй като наслагванията могат действително да блокират връзката между слушалките и жака.

Първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете в жака, за да видите колко мръсно е всъщност. Използвайте фенерче. Следващата стъпка е да опитате да го почистите и да се надявате, че ще се реши проблема. Има много различни начини да направите това, някои от които работят по-добре от други. Може да използвате памучен тампон или сгъстен въздух.

Вкарайте памучния тампон в жака и го завъртете леко. Бъдете много внимателни, когато правите това, тъй като последното нещо, което искате е да причините повече щети на устройството. Можете също така да навлажнете памучния тампон с алкохол, но съвсем леко, без да тече от него.

4. Проверете настройките на звука и рестартирайте устройството

Възможно е проблемът да не е в жака или в слушалките, които използвате, а да е свързан с аудио настройките. Отворете ги и проверете нивото на силата на звука, както и всички други настройки, които биха могли да заглушат звука.

Ако всичко изглежда наред, има още едно просто решение, което можете да опитате, и то е да рестартирате вашето устройство. Това понякога може да реши редица различни проблеми, свързани с смартфона, и отнема по-малко от минута.

5. Дайте устройството си за ремонт

Ако никоя от посочените по-горе поправки не работи, това означава, че проблемът не е толкова малък, колкото сте си мислили. В случай, че устройството ви все още е в гаранция, най-добре е просто да се свържете с търговеца или производителя, да обясните проблема и да го изпратите за ремонт или подмяна.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x