fbpx

Какво да направим, ако ни нападне куче

3 043

Специалисти по обучение на кучета са дали няколко важни съвети как можем да се предпазим, ако ни нападне улично куче.

„Най-важното е да не провокираме кучето. По-добре е да го победиш психически, ако се стигне до физически контакт е много трудно, трябва да си добре обучен. Ако се случи да Ви нападне куче, застанете фронтално срещу него, повечето улични кучета нямат смелостта да нападнат лице в лице. Никога не обръщайте гръб, защото те търсят слабите места. Кучетата нападат хоризонтални повърхности, ако държите ръката си водоравно, тя е добра мишена”.

Първото основно правило е никога да не се паникьосваме, да не бягаме и да не правим резки неконтролируеми движения.

Трябва да останем неподвижни, като избягваме зрителен контакт с животното и да се опитаме да го отпратим с кратки команди със спокоен глас: „Не“, „Марш“.

Ако кучето не си тръгне, а вместо това ни атакува, при всички случаи трябва да запазим спокойствие и да избегнем резки движения – за животното те са сигнал, че сме „плячка“ или че се опитваме да си играем с него.

Добре е да намерим по-голям предмет (чанта, палто, някакъв багаж) който да държим между себе си и кучето, за да разсеем вниманието му. Ако нямаме подобно нещо, най-добре да увием дреха около ръката си между лакътя и китката, и да я ползваме за защита.

Ако животното ни захапе, един ефектен метод може да отслаби хватката му. Бившият морски тюлен Клинт Емерсън съветва да се опитаме да го стиснем за носа. Това ще го шокира и накара да отпусне челюсти.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори