Как трябва да се хранят хората над 55

Хората над 55 години трябва да се хранят по малко 4-5 пъти дневно.

Това няма да забави работата на стомаха и нивото на захарта в кръвта ще се поддържа умерено. Храната трябва да е много разнообразна, без никакви ограничения за да им даде нужните витамини и минерали. Не бива да се подлагат на строги диети.

С напредването на възрастта организмът започва да функционира по-бавно. Стомашно-чревният тракт също започва да се забавя. Намалява слюноотделянето и производството на стомашен сок, затова храната се смила по-проблемно и бавно.

Индивидуалният подход е от значение

Много често, поради финансови проблеми, в менюто на възрастните хора не присъства достатъчно количество полезни вещества, което води до усложнения. Обикновено се предпочитат консервите пред плодовете и зеленчуците, а те не могат да ги заместят. Ето защо се препоръчва консумацията на пресни плодове понедва пъти седмично.

Минералите и белтъчините играят важна роля

Зърнените култури, кашите, оризът, макаронените изделия и картофите заемат специално място в храненето на хората над 50-годишна възраст. Препоръчва се веднъж седмично да се яде варено месо, защото влияе добре на сърцетo.

Риба да се яде поне 2 пъти седмично, за предпочитане мазна, защото съдържа голямо количество витамин Д.

Не бива да се консумират прекалено много яйца.

Млечните продукти са задължителна част от менюто на хората над 55,тъй като укрепват костите и зъбите.

Препоръчва се да се приемат зърнени култури поне два пъти седмично, защото съдържат фитоестрогени – вещества подобни на естрогените. Те действат болкоуспокояващо при менопауза, предпазват сърцето и нивото на холестерола се нормализира.

Ако и вие сте над 55, спазвайте тези лесни насоки в храненето и ще се чувствате винаги здрави и жизнени!

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via