fbpx

Какво да правим когато децата започнат да крещят и плачат ?

Много неща карат малките деца да се ядосат, а след това започват да крещят и плачат.

Като родител е важно да го научите как да се справя с гнева.

Помогнете му да осъзнае, че никога няма да получи желаното крещейки, но му покажете и , че не е съвсем погрешно да се чувства ядосан и да показва истинските си чувства.

Всички деца са различни следователно разлияни техники действат на всяка дете, така че експериментирайте с някои от тези идеи, за да видите кои от методите действа успокоява вашето дете.

1. Оставете му време, за да се успокои Не изпращайте детето си да помисли само над казаното в стаята. Вместо това го попитайте дали иска да се успокои за известно време. То ще избере дали да отиде в стаята си, дали да излезе навън или пък да се скрие под масата. Важното е да изградите у него умение не да потиска емоциите си, а да ги разбира и преживява.

2. Бавно броене

Децата обичат да упражняват новите си знания – включително и броенето. Затова го използвайте, когато се ядосат. Научете ги бавно да изброяват животни (едно сладко кученце, две сладки кученца, три…). Важно е да добавите един или два епитета пред животното, за да разсеят децата съзнанието си. Концентрирането върху числа ги отвлича от гнева и автоматично забавя дишането и сърдечния им ритъм.

3. Скала от 1 до 10

Може да мислите, че малчуганът ви плаче и се ядосва за всичко, но се опитайте да разберете колко голям всъщност е проблемът. Една от класическите техники е като го накарате да гласува по скалата от 1 до 10.

4. Дихателни упражнения

Можете да покажете на детето си някои прости дихателни упражнения, които ще му помогнат да управлява емоциите си. Това не е лесна задача, затова я превърнете в игра. Когато се чувства ядосан, го научете да издишва дълбоко, докато коремчето му „флопва“ навътре. След това накрайте малчугана да го издуе, сякаш е преял. Така ще знаете, че детето диша дълбоко, а това ще забави сърдечния му ритъм и ще го успокои. Не на последно място може дори да го разсмее.

5. „Робот и парцалена кукла“

Стягането на всички мускули в тялото нагоре и последователното им отпускане е чудесен начин децата да изключат гнева си. Затова не подценявайте техника „робот и парцалена кукла“. Първо накарайте детето си да застане сковано в поза на робот, а след това да разтърси цялото си тяло, сякаш е парцалена кукла. Дори може да измислите специален танц, който да изпълнява, щом се ядоса.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x