Как да се справим с трудните колеги?

Трудните хора на работното място рядко се променят, а поведението им може да навреди много, ако не знаем как да се справим с тях.

И понеже няма как да не ни влияят изобщо, е важно да намерим начин да ни влияят по-малко.

Защо са трудни трудните хора?

Всички имаме лоши дни, но изследвания показват, че 5% от хората около нас са неприятни през цялото време. Кои са трудните хора и как да ги разпознаем?

Логичният отговор е: когато ги срещнете, ще ги познаете веднага. Най-общият им признак е, че не се разбират с никого и са дразнещи на общ принцип, а всички около тях се стараят да ги избягват максимално.

Понякога трудните хора знаят, че са такива, а понякога – не. Но има две главни причини за това, защо хората се държат по начин, който причинява на околните неприятни емоции.

Първата причина е, че трудните хора просто не осъзнават какво въздействие имат думите и държанието им и колко дразнещи са те. Много пъти проблемът може да се реши лесно само като на трудния човек се обясни, че определени неща не са подходящи за работната среда, и му се проведе малко обучение.

По-сложно става, когато трудните хора са трудни просто защото това е техният начин да получават това, което искат. Това също може да се поправи, но доста по-трудно и обикновено се допускат доста грешки в процеса. Има обаче няколко задължителни стъпки, които при 80% от случаите дават задоволителен резултат.

Открийте целта

Да намерите отговор на въпроса, какво печели той с това държание, ще ви помогне да разберете причината за неприятното държание и да отстраните ползата за човека отсреща.

Важно е да помните, че тя може да изглежда малка и незначителна за вас, но за него да представлява нещо от изключителна важност. Трудните хора избират държанието си, защото получават нещо от него. Възниква въпросът, дали да игнорираме, или да реагираме, когато ни дразнят.

Пасивността е по-лесният вариант, но винаги е по-добре да се реагира, защото, погледнато в перспектива, всеки от нас носи собствената си отговорност за това, как се развива денят му. Устойчивостта на хората е причина често пъти да търпят повече, отколкото е необходимо, но това само ще доведе до липса на каквато и да е промяна.

Унищожение на стратегията

Много е просто: когато знаете какво иска да получи човекът, като се държи зле, спирате да му го давате. Подобно е на възпитанието на малки деца: те се тръшкат, защото знаят, че така ще стане на тяхното.

Отнемайки на човека ползата, която очаква от лошото си държание, всъщност му показвате, че усилията му са напълно безсмислени. Две неща ще произтекат от това:

Първо, трудният човек ще повиши старанието си да бъде дразнещ, защото в началото ще е объркан защо тактиката му не действа.

И второ, когато осъзнае, че няма да стане по неговия начин, е време да се намеси външният фактор – вие или друг човек на по-високо ниво в компанията.

Нов начин на действие

Когато трудният човек загуби своя начин на действие, трябва да му се зададе друг. Най-добре е това да се направи директно, като в спокоен разговор му се каже, че ако започне да се държи по-различно, това, което иска, ще му бъде дадено.

Огромна е вероятността той да се съгласи, защото нуждите му си остават същите, а е важно да види, че неговият начин не му носи успех… за разлика от този, предложен от вас.

Пример: ако човекът реагира ядосано и гневно поставя исканията си, може да му се каже в прав текст, че има по-голяма вероят­ност те да бъдат изпълнени, ако проведе нормален, кротък разговор по темата.

Имате ли и вие трудни колеги? Вижте към кой вид спадат те!

Кои са видовете трудни хора?

Състезателят: Той държи да бъде пръв дори това да означава да се самоизтъква непрекъснато и да омаловажава постиженията на всички останали.

Натрапчивият: Това е колегата, който разговаря с вас на точно 8 см от лицето ви, а и не се свени да ви последва и в тоалетната, за да ви разкаже уикенда си или да сподели хобитата си.

Грубиянинът без самочувствие: Най-лошият тип, особено ако се окаже над вас в йерархията. Това са хора, които компенсират комплексите си с избухвания, налагане на авторитет и тотален отказ от компромис.

Измамникът: Интригите са негова втора природа – той не пропуска да опише някой пред вас в най-лошите му краски… а после да повтори упражнението и по ваш адрес.

Мързеливецът: Скатаващите се от работа, които обаче все успяват да изглеждат много заети. Една от тактиките им е да говорят непрекъснато за това, колко са се уморили от всичко, което са свършили напоследък.

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via