Как да поддържаме сексуалното желание в дългосрочна връзка

Сексуалното желание често се описва като “загадъчно”, “неразбираемо” или “сложно”.

Но след десетилетия изучаване на темата, изследователите знаят повече от всякога какво помага на двойките да поддържат сексуалното желание в дългосрочните отношения.

В специален брой на Journal of Sex Research, публикуван онлайн през март 2018 г., Кристен Марк и Джули Ласло представят систематичен преглед на 64 изследвания върху сексуалното желание в отношенията, продължили три десетилетия. Те отбелязват 19 фактора, които или помагат, или възпрепятстват сексуалното желание, и ги категоризират в три широки области – индивидуални фактори, междуличностни фактори и обществени фактори.

Ето пет важни теми, които да помогнат на двойките да поддържат сексуална страст.

1. Очаквания

Нашият интерес към секса естествено изчезва в течение на дългосрочни взаимоотношения, в които с времето сме изправени пред различни промени в живота – раждане на бебе, стрес на работа, финансови тревоги или смърт на близки хора, например. Изследователите твърдят със сигурност, че хората, които приемат тези колебания като нормални и естествени, са по-сексуално удовлетворени, когато срещат спънки.

Те са в състояние да виждат промените по-скоро като разбираеми, отколкото като проблематични, което им помага да се справят с потенциалната буря. За разлика от тях, лицата, които не поддържат тази перспектива, съобщават за по-голяма тревога и стрес, когато настъпят сексуални колебания или спад в сексуалното желание, което в резултат води до отрицателно въздействие върху тяхното сексуално удовлетворение.

Очакванията, относно сексуалното желание също се усещат в изследването на неговите несъответствия (когато един човек има по-голямо сексуално желание от партньора си). Тоест, когато двойките признават, че е нормално – дори се очаква, че хората имат нужда от различно количество на сексуална активност и/или искат секс в различно време, те са по-добре подготвени да се ориентират в тези различия, когато възникнат, без това да се отрази негативно на тяхното желание.

Останалите 4 важни теми – ТУК!

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via