Как да планираме ваканцията си

С началото на месец август, известен като отпускарски период, започват и плановете за отпуска, ваканция и така дълго чакана почивка. Ето няколко насоки за това как да планираме по-добре бъдещата ни почивка:

Изберете дестинация

Направете списък с топ 5 най-желани места за посещение. Ако ще пътувате с други хора, помолете ги да направят същото. Определете целта на пътуването си и защо искате да посетите определеното място. Дали искате да изживеете приключение, или искате да релаксирате, или да създадете невероятни спомени. Отговорите на тези въпроси за ви помогнат за изберете правилната дестинация.

Обсъдете всички варианти с останалите пътници. Тази част трябва да е забавна, а не да стигате до караници и пререкания. Отделете време да обсъдите възможностите, които предлага всяка предложена дестинация.

Помислете и за спътниците си – деца, възрастни хора или хора с увреждания и съобразете това с избраната дестинация.

След като изберете дестинация, можете да започнете с разглеждането на оферти за пътувания и хотели, отговарящи на вашия бюджет. Включете и разходите за път, престой, храна и забавления в прогнозите си.

Вече знаете мястото, остава да изберете и кога да го посетите. Съобразете дестинацията с това дали е в силен или слаб сезон. Това може да се отрази и на по-ниска цена, ако решите да почивате извън активния сезон.

Ангажирайте транспорт

Сравнете цените на различните полети. Авиолиниите предлагат различни възможности и различен ценови диапазон. Ако резервирате полет и хотел едновременно, това може да ви спести излишни разходи и допълнителни такси. Най-лесно става онлайн. Много сайтове предлагат услуга за сравняване на цените, което спестява много време.

Обмислете алтернативни варианти на транспорт. Със самолет със сигурност ще спестите най-много време, но пътуването с автобус, влак или кола също има своите плюсове.

След като пристигнете започва истинското приключение. Помислете за удобна връзка от летището или гарата до хотела. Можете да питате хотела дали осигуряват безплатен трансфер. Друга опция е да се предвижите с местен транспорт или да си наемете кола.

Настаняване

Отново потърсете онлайн, за да имате по-голям избор и опция за сравняване на цените. Филтрирайте приоритетите си в зависимост от вашите нужди: безплатен WiFi, кухня, местоположение на хотела и др. Не изключвайте и други варианти за настаняване – къщи за гости, апартаменти под наем. Къмпингът е забавна опция за тези, които обичат да са на открито.

Измислете си програма

Снабдете се с пътеводител. Макар и старомоден, той може да ви стане най-добър спътник. Ще намерите описани предложения за дейности и оценка за конкретни компании, което ще ви е полезно. Когато резервирате билети за музеи, забележителности или атракциони, информирайте се за правилата за анулиране. Оставете си и малко свободно време, все пак сте на почивка и малко свободно време за отдих в хотела няма да ви дойде зле. Подредете по приоритет местата, които искате да посетите, за да започнете от най-желаните. Ако не ви стигне времето няма да съжалявате, че не сте успели да посетите важен за вас обект.

Стягане на багажа 

Започнете да събирате пари предварително, в зависимост от това колко ще са ви нужни за вашето бъдещо пътуване. Направете списък с нещата, които да опаковате в багажа си. Можете да редактирате постоянно списъка и да добавяте нови неща. Не забравяйте да включите всички необходими лекарства в багажа си. Внимавайте с количеството на багажа, защото повечето авио компании начисляват допълнителни такси за екстра багаж. Помислете и за времетраенето на самото пътуване – снабдете се с нещо развлекателно – книга, игра, т.н.

Ако имате домашен любимец, измислете варианти за него, докато вас ви няма. Можете да ангажирате познат или приятел да се грижи за него или да го оставите в хотел за домашни любимци. Другата опция е да го вземете с вас, като предварително сте се информирали дали е позволен достъпа за домашни любимци в хотела.

Без значение кога ще се насладите на вашата ваканция, направете го така, както на вас ви харесва и се забавлявайте!

 

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via