fbpx

Изправиха кулата в Пиза с 4 сантиметра

Кулата в Пиза беше изправена с 4 сантиметра след реставрация.

Групата експерти, които отговарят за ремонта на 58-метровия монумент съобщиха, че той е стабилен. Заради опасност от срутване, кулата беше затворена за посещения.

Камбанарията й, която е наклонена с 4 метра и половина, е изправена с общо 4 см за последните две декади. Укрепването и изправянето й глътнаха 28 милиона евро. Строежът на кулата започва през 1173-та година, но тя започва да се накланя след като са вдигнати първите й етажи.

Общо досега наклонът е бил изправен с 45 см.

Пред Би Би Си професор Салваторе Сетис каза с чувство за хумор, че „като ли кулата се е подмладила с два века“.

Туристите, които обичат „да подпират“ кулата с ръце, правейки си снимки, вече започнали да забелязват промените. На случващото се обръща внимание и датската тенисистка Каролина Возняцки. „Струва ми се, че Кулата в Пиза стои по-изправена и може би отчасти аз съм причина за това“, написа тя в социалните мрежи под снимка, на която „подпира“ кулата с ръце.

Кулата в Пиза за първи път е била затворена през 1990 г. – след 800 години съществуване – за туристи поради опасения, че може да се срине. Тогава наклонът ѝ от вертикално положение е бил 4,5 метра.

Международна комисия по стабилизиране на кулата работи от 1993 до 2001 г. в резултат на което срещу похарчени над 250 млн. долара кулата се изправила.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x