Изчезна един от Хавайските острови

Част от Съединените американски щати изчезна от картата: остров в щата Хавай беше буквално заличен от мощен ураган, предаде британският в. “Гардиън”.

Източният остров – дълъг 1 км и широк 120 метра – над коралов риф бил заличен от урагана Уалака.

Учени потвърдиха изчезването му и показаха сателитни снимки, направени преди и след урагана.

Чип Флетчър – професор по науки за земята в Университета на Хавай и колегите му направили откритието, докато изследвали видеокадри, заснети с дрон, и вземали проби от пясъка и коралите, за да определят възрастта на острова и да преценят перспективите с оглед климатичните промени.

“Островът беше вероятно на 1000 или 2000 години. Бяхме там през юли и да го загубим точно сега е наистина лош късмет”, коментира Флетчър.

“Искахме да го изследваме и бяхме толкова разочаровани, че го няма, но, от друга страна, научихме, че тези острови са много по-застрашени, отколкото смятахме. Мислех, че островът ще се запази още десетилетие или две, но се оказа, че той е много по-крехък, отколкото очаквах.”

Той е вторият по големина в северозападния атол. Крайбрежието му е дом на 96% от хавайските зелени костенурки – животински вид, застрашен от изчезване. Той играеше важна роля за запазването на тюлените монаси, от които са останали само около 1400.

 

Следвайте ни в социалните медии