fbpx

Идеи за декорация на великденски яйца

1 006

Омръзналови е от едноцветните великденски яйца, които изгллеждат по един и същи начин всяка гидина и не се отличават с изобщо?

Ако имате настроение за нещо ново през тази година, тогава имаме страхотни идеи за Вас.Бъдете креативни и уникални с помоща на тези три трика.

Всяка година рисувам яйца с маслен пастел.

Това е така наречената техника „батик“ и моя „запазена“ марка за великденска украса.
Вземаме яйца от щастливи кокошки (от мама на село), сваряваме ги добре (10-15 минути) и украсяваме с декоративни елементи. Добре е да ползваме светъл цвят от маслените пастели, за да изпъква на основния фон, който ще използваме.

Първото яйце по традиция е червено – за здраве и берекет в къщата. Слагали го под иконата и гадаели с него. Всяка година стопанката преди да сложи новото, срязвала на половина старото яйце. Ако се е съхранило здраво – годината ще бъде добра, ако се е вмирисало – чакат ви неприятности, ако е изсъхнало – годината няма да е плодородна.

След като изхвърлих няколко развалени яйца се отказах от тази традиция, за да не си развалям настроението за цяла година напред.

Като приключим с червените яйца, можем да преминем към другите цветове.

С тиксо – може да ползвате обикновено или цветно.

С обикновеното тиксо може да облепите яйцата /но не целите!/ и да ги пуснете в кофичката с боя. Те ще се боядисат навсякъде, освен там където има тиксо. След като извадите яйцето и то изсъхне, отстранете тиксото. Така ще се получат неоцветени участъци и ще се получи много интересно.

Другият вариант е да използвате цветно тиксо. Вземете оцветено или неоцветено яйце и го обвийте с няколко парчето цветно тиксо. Определено ще се получи нещо интересно.

Омбре ефект – след като тази мания обхвана голяма част от момичетата, тя се пренесе и при боядисването на великденски яйца. Ако искате да си имате омбре великденски яйца, вземете едно, потопете го в боята и го дръжте за кратко. След това го извадете и го потопете наново, но оставете малка част от него на повърхността. Така по-голямата част ще е обагрена по-силно, а краят ще е леко оцветен.

С клечки за зъби – ако обичате да рисувате, може да изпъстрите яйцата си с много интересни рисунки. Вземете клечка за зъби, потопете я в боя и започнете да творите. Рисувайте, каквото ви хрумне!

На точки – този метод е изключително лесен и приятен. Боядисайте яйцата и вземете един молив с гумичка на края. Потопете я в темперна боя и започнете да слагате точки на яйцата. Точките може да са от един цвят, а може и от няколко. Това зависи от вкуса ви.
Със салфетка – нужна ви е една салфетка и няколко различна цвята бои. Сложете с лъжица от всеки един, след това вземете едно яйце и го увийте в салфетката. Оставете го 5 минутки да изсъхне.

С пастел или свещ – вземете яйцата и нарисувайте върху тях каквото ви хрумне. Може да използвате цветни пастели или разтопена свещ. След това потопете яйцата в кофичка, пълни с боя. Там, където сте нарисували нещо, ще остане небоядисано и ще се получи много красиво.

С листа – тези яйца определено стават изключително интересни. Вземете едно яйце и сложете отгоре му мъничко листо. Увийте го в парче чорапогащник и го завържете с конец. Потопете яйцето в боята, докато се боядиса хубаво. След това махнете чорапогащника и листото. Яйцето е оцветено навсякъде, освен там където е било листото. По този начин се получават наистина красиви великденски яйца.

С алуминиево фолио – вземете едно парче алуминиево фолио и го намачкайте хубаво. След това го разгънете и сложете един цвят боя. Увийте яйцето и го оставете 5 минутки, за да може да хване боята. След това отстранете фолиото. Ако искате яйцето да стане шарено, вземете друго фолио, намачкайте го, сложете друг цвят боя и увийте същото яйце. Повтаряйте тази процедура, докато ви допадне крайният резултат.

С мъниста – вземете една свещ и я разтопете. След това оваляйте няколко яйца в течния парафин. Нужни са ви шепа мъниста, които да поставите върху великденските яйца. Понеже те са мънички и трябва да се нагреят на пламъка на свещта, използвайте пинсета. След като нагреете мънистата, залепете ги върху яйцата. Слагайте ги както ви харесва – разпръснато или в някаква форма.

С вратовръзка – този метод не е особено популярен, но е изключително ефективен и красив. Нужни са ви няколко копринени вратовръзки /много е важно да са наистина копринени, а не от полиестер или друг вид изкуствена тъкан/. За да не хабите и давате излишни пари за нови връзки, снабдете се с такива от магазин втора употреба. Вземете коприна в тъмни цветове, защото тя оцветява най-хубаво. За предпочитане са дребните принтове, които могат да се отпечатат цели върху яйцата и да ги направят уникални. Вземете една вратовръзка и я срежете по шевовете. Махнете подплатата, за да остане само коприната. Нарежете я на парчета, които са достатъчно големи, за да покрият напълно едно яйце. Увийте го хубаво, като поставите лицевата страна на плата отвън, тоест да виждате принта. Стегнете силно, като внимавате да не счупите яйцето. След това вземете бяло парче памучен плат и поставете в него увитото във вратовръзката яйце. Вържете с конец или мека тел. След това поставете яйцата в тенджера и ги залейте с вода. Добавете ¼ чаена чаша винен оцет и ги оставете да врят около 20 минути. Извадете яйцата и ги поставете върху хавлиена кърпа, докато изсъхнат и изстинат. След това внимателно развържете и се любувайте на полученото.

Може да постигнете същия ефект с копринен плат, ако имате под ръка излишен или ви е по-лесно да си намерите такъв.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори