Храните, които подтискат апетита

Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговаря за адекватния прием на енергия, за да се поддържат метаболитните нужди на тялото.

Апетитът може да се стимулира и от храна с добър вкус, мирис, вид и други без да сме гладни. Също така под стрес нивата му се увеличават и това лесно довежда до неконтролиран прием на храна.

Добрата новина е, че съществуват храни, които имат доказани свойства в потискането на апетита и могат да спомогнат по-лесно да поддържате добра форма.

1. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа съставка, наречена капсаицин. Има проучвания, които са установили връзката между капсаицина и потискането на апетита. Капсаицинът има термо-генетични качества, което означава, че може да повиши температурата и да доведе до увеличаване на кръвния поток и ускоряване обмяната на веществата.

Лют червен пипер се използва и в хранителните добавки тип фет бърнар, което е още едно доказателство за ефективността му.

2. Канела

В едно проучване, свързано с канелата, участващите са помолени да добавят 6 грама канела в оризов пудинг, за да се установи дали има ефект върху потискането на апетита. Било е заключено, че канелата забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Участващите, използвали канела, са се чувствали сити по-дълго, спрямо тези, които са консумирали пудинга без канела. Канелата има славата на подправка, която работи при понижаване на подкожни мазнини и отслабване.

Въпреки че няма пряк ефект върху ускоряването на метаболизма или върху горенето на калориите, главната полза идва от свойството и да регулира кръвната захар. Канела може да се добавя към ориз, кисело мляко, топли напитки, супи, плодове, меса и други.

Други подправки, които са познати със свойствата си да регулират кръвната захар са карамфил и джинджифил.

3. Ядки

Ядките съдържат полезни мазнини, протеин, въглехидрат с нисък гликемичен индекс и фибри, благодарение на което освобождават енергия бавно в тялото и го поддържат сито дълго време.

Трябва да се има предвид, че ядките са калорична храна. 30 грама сурови бадеми съдържат 160 калории, 14 грама мазнини, 6 грама въглехидрат (3 фибри), 6 грама протеин.

4. Ленено семе

Лененото семе е богато на фибри и омега 3 мастни киселини, а също така е и източник на протеин. Датско проучване установява, че суплементацията с 2,5 грама ленено семе дневно е имало положителен ефект върху потискането на апетита спрямо друга група, на която е даден плацебо суплемент.

Телата ни не могат да усвоят лененото семе. Необходимо е предварително да се строши, за да получите всички ползи от него. Може да се държи във фризер с цел по-добро съхранение на съдържащите се в него омега 3 мастни киселини. Може да добавяте лъжица ленено семе в овесени ядки, кисело мляко, салати или протеинов шейк.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via