Гинка Върбакова: Склонна съм държавата да има пълен контрол над сделката със закупуването на българските активи на “ЧЕЗ Груп”

Склонна съм държавата да има пълен контрол над сделката със закупуването на българските активи на “ЧЕЗ Груп”.

Целта е да се успокои обществото. Това заяви президентът на Инерком Гинка Върбакова след среща с премиера Бойко Борисов. Тя посочи, че заминава за Прага, за да обсъди възможностите за включването на държавата.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че се вижда добрата воля на българската компания за допускането на държавата в сделката, пише fakti.bg.

Гинка Върбакова заяви, че сделката се финансира от консорциум от международни банки. Български банки не участват във финансирането на сделката, каза собственикът на Инерком.

“Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”, собственичката на компанията “Инерком България”, която купува ЧЕЗ.

“Финансирането е напълно публично и то ще стане ясно за всички. В него не участват български банки”, увери бизнесдамата.

На срещата присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Върбакова уточни, че се запознала с премиера Борисов именно тази сутрин.

“Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием”, заяви собственичката на “Инерком България”.

Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

“Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с продавача”, уточни още Върбакова.

Малко след 8.40 часа Гинка Върбакова влезе на среща с премиера с Бойко Борисов.

Разговорът се проведе непосредствено преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби в четвъртък. На него ще бъдат изслушани всички институции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ.

Пред депутатите ще докладват ДАНС, Комисиите за защита на конкуренцията, за финансов надзор и за енергийно и водно регулиране.

На заседанието ще бъде поканен и представител на президента.

„ЧЕЗ Груп” също искала информация, но за „Инерком”. Съветът на директорите на чешкото дружеството е потвърдил, че са направени множество проверки на потенциалния купувач от България и неговите източници на финансиране. Те не били открили никакви проблеми.

Министър-председателят Бойко Борисов и чешкият му колега Андрей Бабиш са разговаря за ЧЕЗ още веднъж късно снощи.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Тема на телефонния разговор за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. Борисов поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

След публикации в чешки медии Бабиш поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп пък поискал от Съвета на директорите на дружеството информация за “Инерком”. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали никакви.

Съдействия за разговори с ръководството на ЧЕЗ е обещал Бабиш на Борисов, ако държавата прояви интерес да закупи ЕРП-то.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на „ЧЕЗ Груп“.

Бабиш и Борисов били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via