Европейците, живели поне 5 г. във Великобритания, ще имат право на постоянно гражданство

Премиерът на Великобритания Тереза Мей се срещна с колегите си от държавите от Европейския съюз по време на срещата на върха в Брюксел.

Тя отправи към тях „честно” (по нейните думи) предложение за правата на европейските граждани, които остават да живеят във Великобритания след Brexit, коментира агенция Reuters. Лидерите на ЕС обаче посрещнаха предложението ѝ с доза скептицизъм и заявиха, че остават много въпроси.

„Миналата вечер бях доволна, че можах да изложа много честно и много сериозно предложение за гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, а правителството ще изложи по-подробни предложения в понеделник”, каза Мей в петък, когато е вторият ден от срещата в Брюксел.

„Искам да уверя отново всички тези европейски граждани, които са във Великобритания (…), че никой няма да трябва да напуска. Не искаме да виждаме разделени семейства”, добави тя.

Мей обясни, че европейските граждани, които са живели във Великобритания 5 години, могат да останат завинаги. Тези, които са там от по-малко време, пък имат право да останат, за да достигнат 5-годишния праг. Възможността за получаване на постоянно британско гражданство ще отпадне след двугодишен период.

Германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано заяви, че иска „широки гаранции”, коментира, че даването на пълни права на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство от пет години, е „добро начало”. Тя обаче допълни, че остават много въпроси, на които трябва да бъде отговорено.

„Това е добра първа стъпка, която оценяваме”, коментира и австрийският канцлер Кристиан Керн, който обаче също заяви: „Много подробности остават неизяснени. Много европейски граждани са притеснени и не попадат в обещанието на Мей. Има дълъг, дълъг път за извървяване за преговори”.

Източник: Economic.bg

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via