Ето защо не трябва да караме със зимни гуми през лятото!

По-възрастните водачи на моторни превозни средства помнят времената, когато почти всички караха своите коли с едни и същи гуми целогодишно.

През последните години все повече хора започнаха да “преобуват” своите автомобили, но не са малко и тези, които смятат това за неправилно. Сега ще се опитаме да ги убедим в обратното, пише факти.бг.

Развитието на технологиите е от решаващо значение.

Първите зимни гуми са се появили много преди раждането на нашите баби и дядовци. И още тогава те са разработвани, за да подобрят поведението на колите при студ и сняг. Тогава обаче разликите са били незначителни. Десетилетия наред тази специфична промишленост се развива все повече и повече, като това води и до значителни разлики между летните и зимните гуми. Така в наши дни ако търсим максимална безопасност за нас и за хората, които превозваме в автомобила си, задължително трябва да сменяме гумите според сезоните.

Разлики между зимни и летни гуми.

Съвременните зимни и летни гуми се отличават по много параметри и детайли, но основният е, че зимните са значително по-меки. Самият състав на каучука е различен, като идеята зимните гуми да са по-меки е защото те трябва да работят добре дори и при много студено време. Зимните гуми разполагат и с т.нар. ламели – малки вдлъбнатини, с които е осеян протекторът на гумите за студения сезон. Целта им е да помагат за по-доброто сцепление, като използват и най-малките издатини от пътя, дори когато той е покрит с лед. Тези характеристики са оптимални за зимата, но определено не работят през лятото – дори напротив. Правят гумата много по-опасна.

Кога се сменят зимните гуми с летни?

Оптималната работа на зимните гуми е при температури под 7 градуса по Целзий. Когато асфалтът изсъхне и температурите започнат да се покачват, зимните гуми не се превръщат в желе и даже привидно работят нормално, но те стават доста по-меки, отколкото е необходимо за оптималното сцепление. При по-дълга езда те прегряват, което води до влошаване както на спирачния път, така и на управлението на автомобила. Най-големият проблем обаче е, че спирачният път при екстремно спиране се увеличава значително.

С колко се увеличава спирачният път?

Един експеримент, направен с гуми Pirelli (той е валиден за всички марки и модели), ни дава представа за това с колко се увеличава спирачният път. При температура от 15 градуса по Целзий, което е в долните граници на температурите през летния сезон, един VW Tiguan е изкаран на писта, където ускорява и спира последователно с чисто нови зимни и летни гуми. Първоначално колата е “обута” с летни гуми и при скорост от 100 км/ч водачът натиска рязко спирачките. За привеждане на автомобила в покой са нужни 38.4 метра.За да стане експериментът възможно най-нагледен, от конусите, където водачът натиска спирачките, са измерени 38.4 метра и е построена стена. Естествено тя не е бетонна, а от кашони, след което на Tiguan-а се монтират зимни гуми. Следва същото ускорение до 100 км/ч и същото рязко натискане на спирачките. Резултатът не никак добър – автомобилът спира с три метра по-напред. И това при положение, че температурата е 15 градуса по Целзий. Според експертите колкото повече нараства температурата, толкова се увеличава спирачният път на автомобил със зимни гуми.

Сигурни сме, че има много скептици, които ще извадят “от сто кладенеца вода”, за да опровергаят нуждата от сезонна смяна на гумите, но замислете се, че така може да бъде спасен човешки живот – вашият, на ваш близък или пък на съвсем непознат. Тогава едва ли ще има някой, който да твърди, че инвестицията, която за нашите стандарти не е никак малка, е неоправдана.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via