Джордж Сорос: ЕС върви по стъпките на СССР

ЕС върви като “сомнамбул към забвение” и “върви по пътя на Съветския съюз”, ако не се събуди за нарастването на антиевропейските настроения, предупреди Джордж Сорос.

88-годишният милиардер посочва Великобритания, Германия и Италия като държави, в които проевропейските гласове заглъхват в лицето на гласния евроскептицизъм, пише Fakti.bg, цитирайки Independent.

Американският гражданин, роден в Унгария, предупреди, че “антиевропейските сили ще се радват на конкурентно предимство” по време на парламентарните избори през май, в които евроскептичните партии ще получат достатъчно места, за да “парализират” блока.

В своя статия за Project Syndicate той призова за “радикална” реформа на политическите системи в ЕС, за да осигури бъдещето си.

“Европа върви като сомнамбул към забвение и хората в Европа трябва да се събудят, преди да е станало твърде късно. Ако не го направят, Европейският съюз ще поеме пътя на Съветския съюз през 1991 г.”, коментира Сорос.

“Първата стъпка към защитата на Европа от нейните врагове, както вътрешни, така и външни, е да се признае степента на заплахата, която те представляват. Втората е да събудим спящото проевропейско мнозинство и да гомобилизираме да защитава ценностите, на които е основан ЕС. Иначе мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на двадесет и първи век”, допълва той.

Античната партийна система затруднява онези, които искат да запазят ценностите, на които е основан ЕС, но помага на тези, които искат да заменят тези ценности с нещо коренно различно. Това е вярно в отделните страни и още повече в трансевропейските съюзи.

Партийната система на отделните държави отразява разделението, което има значение през деветнадесети и двадесети век, като конфликтът между капитала и труда.

Но разцеплението, което е най-важно днес, е между про- и анти-европейските сили.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via