fbpx

Дупка в калифорнийско езеро поглъща всичко наред (Видео)

5 003

Разположен в областта Напа в Калифорния, язовир Монтичело е построен между 1953 и 1957 година.

Язовирът е бетонна арка, висока 93 м, дължина 312 м и съдържа 249,000 кубически метра бетон. Язовирът формира най-голямото езеро в Калифорния – Бериеса, с капацитет от почти 2 милиона кубически метра вода.

Преливникът му е известен с факта, че е най-големия в света и има капацитетът да прехвърли до 1370 кубически метра вода в секунда. Още по-известен е обаче, че върши работата си по един изключително красив начин.

Особената популярност на този изкуствено създаден водоем в Калифорния се дължи на оригиналното хрумване за конструкция на водосбора във вид на гигантска фуния с размери 21 метра дълбочина и 22 метра в диаметър.

Фунията служи за изтичане, когато водата на езерото се издига на повече от 135 метра над морското равнище. Така че, когато водата достигне тези екстремни нива, излишната вода излива в фунията и завършва в рекичка на 200 метра под езерото, вместо да наводнява близки пътища или домове.

Видео:

Резултатът е, освен ефективен, и изключително впечатляващ за гледане.

Преливащият поток е проектиран така, че да поеме вода колкото половина басейн с олимпийски размери за една секунда. И въпреки че преливникът е създаден специално за тази цел, това не означава, че явлението е често срещано.

Всъщност дупката се проявява веднъж на няколко години.

През сухия сезон язовирът определено не е толкова красив. Въпреки това се е превърнал в атракция за туристите и задължителна спирка по маршрута за опознаване на Калифорния. Всички посетили „Дупката на славата“ твърдят, че е доста по-голяма и впечатляваща от това, което фотоапаратът заснема.

Видео:

Само преди два дни в интернет се появиха кадри, на които се вижда как гигантската дупка засмуква една невнимателна патица. Макар че според запознати тя не би могла да оцелее, очевидец твърди, че я видял да излита над водата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори