Дом за 1000 евро? Възможно ли е?

Вижда ли ви се невероятен факта, че само срещу 1000 евро може да си построите собствена къща?

Архитект Богдан Брашов доказа, че може и вече въвежда широко разпространена в САЩ концепция в северната ни съседка в Румъния за строителство на къщи от слама.

За първи път подобни къщички на Стария континент се появяват в скандинавските страни. Самите постройки са устойчиви, надеждни и енергийно ефективни.

„Още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска” споделя Брашов, който преди няколко месеца прави първата подобна къща, която му е струвала не повече от 2000 лева.

Всеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не стоят точно така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения. Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“, твърди архитектът.

Архитектът  Богдан Брашов твърди, че направата на подобна къща не е сложна, но изисква да се следват няколко основни правила. Едно от тях е да се постави фундамент от камък с дебелина 50-70 см. Върху него – стоманобетонна плоча, след което дървени шишчета, които помагат, за да не се подхлъзва сламата.

В капан между стените от дървени палети, свързани с тел се поставя балите, за да може да издържат къща с височина до 4 метра. След като е изградена постройката, може да се замаже с глина и нарязана слама, а след това да се изпръска с вар. Самият покрив се прави предимно от дървен материал. През летния период в къщата е прохладно, а през зимния – топло. Ако направите зелен покрив (да насадите трева или мъхове), разходите за отопление спадат с до 30%.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via