Диетоложка: Защо кафето трябва да се пие до 10 часа сутринта

За ползите и опасностите от кафето може да се говори безкрайно. Повечето хора по света започват сутринта с чаша ароматно и силно кафе.

Тази напитка наистина освежава и ви позволява да увеличите енергията и да сте по-пълноценни през деня.

Джесика Сепел, сертифициран диетолог от Австралия, обаче предупреждава, че при неправилна консумация на кафе това може да доведе до висок риск от наднормено тегло и увреждане на черния дроб. Освен това учените са доказали, че твърде много кофеин може да навреди на тялото.

Експертът препоръчва да се консумира само една чаша кафе дневно и то задължително до 10 часа сутрин.

„Консумирането на твърде много кофеин може да доведе до увеличаване на кортизола и адреналина, което може да предизвика всякакви хормонални проблеми, в допълнение към увеличаване на теглото“, споделя в блога си диетологът.

Джесика е на мнение, че пиенето на чаша кафе всеки ден по обяд може сериозно да повлияе на съня и желанието за захар.

По-големият проблем обаче не е самата напитка, а добавките към нея – крем, захар, подсладители. Единственото изключение от напитките, които се сервират в кафетата, е обикновеното черно еспресо.

Ограничение

Пълното отказване от кафето не си струва. Основното нещо е да се спазва мярката. Самата Джесика предпочита да започне деня си с чаша топла вода и лимон, за да забърза метаболизма и едва след това около 9 часа да изпие чаша еспресо с малко количество бадемово мляко.

Но от следобедното кафе трябва да се откажете, защото кофеинът се задържа дълго време в тялото и усложнява процеса на заспиване.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via