fbpx

Девет неща, които не бива да правите на празен стомах

„Ти си това, което ядеш“ е поговорка, позната на всички.

Но това, което правим преди хранене, също оказва голямо влияние върху здравето ни.

Bright Side подбра 9 неща, които не бива да правите на празен стомах (не по-малко от 2 часа след последното ви хранене).

9. Да пиете лекарства

Аспирин, парацетамол и други нестероидни противовъзпалителни средства не могат да се приемат на празен стомах.

Не само че това намалява тяхната ефективност, но и причинява сериозни здравословни проблеми (като стомашно кървене).

Полезен съвет: Млякото намалява отрицателните ефекти на лекарствата. Ако нямате подръка, можете да измиете лекарството, но придружено от много вода. Задължително четете и листовката – някои лекарства не бива да се приемат с мляко.

8. Да пиете кафе

Дори безкофеиновото кафе стимулира производството на киселина, което може да доведе до появата на киселини и други проблеми с храносмилателния тракт, ако се пие на празен стомах.

Пропускането на закуската пък може да доведе до серотонинов дефицит и мрачно настроение през останалата част от деня.

Полезен съвет: Ако не можете да се откажете от навика да пиете кафе сутрин, консумирайте го с мляко или сметана: млечните мазнини ще намалят негативните му ефекти. Изберете естествено кафе, което е изсушено чрез замразяване.

7. Да пиете алкохол

Ако го приемате на гладно, степента на абсорбция на алкохол се удвоява и е същата като при интравенозно инжектиране. А и след това ще страдате от тежък махмурлук.

Бързото въздействие на алкохола върху организма не се разминава без отрицателни последици за черния дроб, сърцето и бъбреците.

Полезен съвет: Ако ситуацията не ви позволява да откажете дадена напитка, хапнете поне един сандвич – в идеалния случай такъв, който съдържа масло.

6. Да дъвчете дъвка

Храносмилателната киселина, произвеждана при дъвченето на дъвка, разрушава лигавицата на празния стомах. Свръхчувствителността към смола, която се съдържа в тези продукти, пък може да доведе до гастрит.

Освен това е научно доказано, че хората, които дъвчат дъвка, предпочитат вредни храни (пържени картофи, бонбони), а не плодове и зеленчуци.

Полезен съвет: Дъвките, съдържащи естествени подсладители (ксилитол, сорбитол), са по-малко вредни от тези със захар, цикламат или аспартам. Избягвайте да дъвчете дъвка повече от 10 минути, дори и на пълен стомах.

5. Да си лягате

Гладът и ниските нива на глюкоза ни предпазват от заспиване и предизвикват повърхностен сън и ранно пробуждане.

Интересното е, че липсата на сън увеличава нивото на хормоните на глада. Това е причината да ядем повече на следващия ден, след като пропуснем вечерята.

Полезен съвет: Преяждането преди сън също е лоша идея. Най-доброто решение е да хапнете млечни продукти, тъй като съдържат магнезий и калций. Тези елементи ще ви осигурят здрав сън.

4. Да тренирате интензивно

Някои експерти твърдят, че при тренировките на празен стомах се изгарят повече калории. В действителност, това не повлиява на загубата на мазнини.

Мускулната загуба, от друга страна, е реална. Интензивността на упражненията също намалява, тъй като тялото няма енергия.

Полезен съвет: Сменете интензивните тренировки с аеробни упражнения.

Ако имате проблеми с храносмилането, по-добре е да хапнете лека закуска преди всякакъв вид упражнения, защото физическата активност предизвиква производството на стомашен сок, което е вредно за празния стомах.

3. Да пазарувате

Всички знаем, че гладът ни кара да купуваме повече храна, отколкото действително се нуждаем. Всъщност, празният стомах прави по-привлекателни дори и магазините за нехранителни продукти.

Според изследвания, вътрешното послание „Искам храна“ се свежда до просто „Искам“, а гладният човек му се подчинява, като купува.

Полезен съвет: Освен предварително изготвен списък за пазаруване, плащането с пари в брой също може да ви помогне да спестите. Проучвания показват, че хората са склонни да харчат по-малко, когато плащат с пари в брой вместо с карта.

2. Да пиете фреш

Киселините и твърдите влакна, съдържащи се в цитрусовите плодове, дразнят празния стомах, което е особено опасно за хората с гастрит или тези, които са изложени на риск от развитието му.

Полезен съвет: Добре е да разреждате прясно изцедения цитрусов сок с вода в съотношение 1:1 (за тези с проблеми със стомаха) или 2:1 (за всички останали).

1. Да спорите

Изследователите са доказали, че гладът ни прави по-малко склонни да се съгласяваме с чуждото мнение. Това се случва, защото самоконтролът изисква енергия, която е недостатъчна, когато стомахът е празен.

Полезен съвет: Ако нямате време да ядете преди дискусия, пийнете нещо топло и го предложете и на опонента си. Това ще направи разговорите по-приятелски.

Бонус: Какво да правите на празен стомах?

Вероятно предполагате, че най-подходящото нещо, което можете да направите, е да хапнете. Но има и други, по-малко очевидни неща, които най-добре се правят на празен стомах.

Да решавате проблеми

Способността ви да се концентрирате и внимавате е по-изострена, когато сте гладни. Според изследователите това е наследство от първите представители на човешкия род, които е трябвало да съсредоточат всичките си усилия, за да се сдобият с храна.

Хормонът на глада грелин също така помага за изпълняването на различни задачи, стимулиращи мозъчната активност.

Да правите избор

Ако не можете да решите какво да облечете, опитайте да направите този избор на празен стомах. Изследванията показват, че гладът води хората до по-успешни, макар и по-импулсивни решения.

Разбира се, по-добре е да не използвате този метод, когато става въпрос за теми от областта на финансите, взаимоотношенията или здравето.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x