fbpx

Да напуснеш работа по принуда

21 милиона души са жертва на трудова експлоатация в световен мащаб.

Данните са на международната организация на труда. Приходите от трафика на работна ръка се оценяват на 3 и половина милиарда лева. У нас – повече от година омбудсманът Мая Манолова води битка с т.н. „модерно робство“ и нарушените права на работещите, предава БНТ.

Да напуснеш работа по принуда – вижте историята на една жена, която втора година си чака заплатата.

Работиш. Плащат ти. Плащаш си сметките. Пазаруваш. Живееш. Но в един момент – фирмата ти е пред фалит. Работиш. Не ти плащат 3 месеца. Принуден си да напуснеш.

Историята на Невин – касиерка в голяма търговска компания.

Невин Урукова:

Заплатите си ги получих с много зор, с много натискане. Една брутна работна заплата остана и все още не съм си я получила.

– Колко време?

– Две години.

Невин се отказала от битката за последната заплата, с която работодателят трябвало да я обезщети. Преглътнала тези 700 лева. Да си замълчат – това правят голяма част от жертвите на трудова експлоатация. Примиряват се. У нас трафикът на хора с цел трудова експлоатация по брой на пострадалите е на второ място. Изпреварва го трафикът с цел сексуална експлоатация, отчита омбудсманът.

Мая Манолова – омбудсман на Република България:

Грубите нарушения, например неплащането на работници. Извънредния труд, работата без трудов договор, работата в тежки вредни условия на труд – това са си форми на трудова експлоатация. 8-часовият работен ден също е забравен.

Статистиката на Инспекцията по труда казва:

у нас около 5000 души имат да получават 30 милиона лева или средно по 6 000 на човек – неизплатени заплати. И докато експлоатацията се счита за престъпление, то нарушаването на трудовите права е административно нарушение. А някои фирми се движат по ръба.

Надежда Стойчева – директор на фондация ,,Асоциация Анимус“: Фалиралите или в ликвидация фирми, които не са изплатили трудовото заплащане на хората с месеци, ще бъдат само глобени.

Глоби, парите от които така и не стигат до хванатите в капана на принудителния труд.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x