fbpx

Чили създава пет нови спиращи дъха национални парка,които защитават повече от 10 милиона акра земя

Чили официално създаде пет нови спиращи дъха национални парка и разшири границите на още две, защитавайки огромните участъци от отдалечена и здрава Патагония.

Определянето до голяма степен се дължи на неуморимите усилия на американските филантропи Дъг Томкинс и Кристин Маквивит Томпкинс, които дадоха най-голямото количество частна земя на някое правителство, което някога е било виждано.

Маквивит Томпкинс дари 1 милион акра частна земя, която заедно с покойния си съпруг, прекара последните 25 години в закупуване и възстановяване.

В понеделник това беше съпроводено с още 9 милиона акра, тъй като чилийският президент Мишел Бачелет подписа разширените паркове в закона.

„С тези красиви земи, техните гори, техните богати екосистеми, ние … разширяваме мрежата от паркове на повече от 10 милиона акра“, каза Бачелет в  изявление .

„Така националните паркове в Чили ще се увеличат с 38,5%, за да представляват 81,1% от защитените територии в Чили.“

Новите паркове ще добавят към съществуващите защитени зони, като например национален парк Torres del Paine.

Американската двойка прекарва десетилетия – и стотици милиони долари -, за да опази земята и дивите животни, които тя съдържа от експлоатацията и разрушаването в отдалечени райони на Чили.

Това не беше трудно, тъй като Дъг, който основа Северно лице, и Кристин, който беше главен изпълнителен директор на марката на открито Патагония, се изправи срещу твърдата опозиция от местните жители, които видяха двойката просто като чужденци, които си купиха земята и им попречиха да я използват за дърводобив или паша.

„Парковете се раждат от мехури и главоболия и много трудно – физически, политически, по всякакъв начин“, каза Кристин.

„За да направите това направено … е нищо чудно. Но чудесата са просто продукт на упорита работа. „

Пейзажът в Патагония, като този, намиращ се в Националния парк Los Glaciares, е невероятен. 

Заедно създадоха организация за нестопанска цел Tompkins Conservation , която работи с местните жители, за да помогне за запазването и „преобръщането“ на площта на Швейцария, осигуряваща работни места и доходи.

Докато 10-те милиона акра не са съседни, президентът Бачелет също обяви плановете си да създаде мрежа от паркове, които свързват туристическа пътека с дължина от 2 400 километра в цялата страна.

Този ход допринася за репутацията на Чили като водеща в опазването и опазването на околната среда, особено след създаването на един от най-големите морски резервати в света около острова на Великден.

Защитата на огромните земи е кулминацията на десетилетия работа за Tompkins, въпреки че за съжаление Дъг никога не е виждал крайния изход, тъй като той умира при каяк в Чили през 2015 година.

Кристин обаче е избягал с предаването на защитените територии, следвайки визията, че природата не трябва да бъде полезна или експлоатирана, но има своя собствена присъща стойност и красота.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x