Близо 34 000 българи с пари за старини от чужбина

33 925 българи получават пенсии от чужбина, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2016 година.

Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти.

Най-много са българите с чуждестранни пенсии от Германия. През миналата година 6626 нашенци са вземали пари за старини от Федералната република. След дългогодишна работа в Гърция над 5800 българи са си осигурили пенсия от южната ни съседка.

Гръцките институции бавят изплащането на пенсиите на 908 българи заради липса на потвърждение за натрупан осигурителен стаж. Според властите в южната ни съседка забавянето се дължи на огромния брой напуснали служители. Процедурата се бавела и заради пенсионната реформа от началото на годината, която предвижда всички осигурителни фондове да се слеят в един.

Данни на социалното министерство показват, че Гърция е спряла изплащането на пенсии на 933-ма нашенци. Причината е изискването всички, работили на територията на страната, да имат осигурителен номер и адресна регистрация в Гърция. Така завърналите се у нас гастарбайтери могат да останат без вече отпуснатите им пари за старини.

Данните на НОИ показват, че за една година пенсионерите с пари от южната ни съседка да се увеличили с над 600. С толкова са нараснали и нашенците с доход от Испания и Италия.

От 2007 година, когато България стана член на ЕС, хората с пенсии от чужбина са се увеличили 3 пъти.

Според европейските правила НОИ признава осигурителния стаж на нашенците, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не признава осигурителния доход.

Така, ако една жена има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга страна от ЕС и е навършила 61 години, тя ще получи пенсия от НОИ, но размерът й ще зависи само от осигурителния доход за тези 25 години труд у нас.

Доходът от останалите 10 години ще има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявала. През 2014 година средният размер на българската пенсия на гурбетчиите е бил 193,80 лв. Това е сумата, която се изплаща само от НОИ, а останалите средства, натрупани от осигуровки в чужбина, се изплащат от местния осигурителен институт.

Източник: fakti.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via