Български отбор е трети в Европа в състезание за енергийна ефективност в транспорта

Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, се класира на трето място в Европа по време на Shell Eco-marathon 2017. Отборът на студентите успя да измине 189 км/м3 със своя иновативен автомобил „Феникс“ и се изкачи в класацията спрямо 2016 г.

Двата български отбора в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, също се представиха достойно. Отборът на Русе измина 360 км/кВтч и се нареди на 12. място в класирането, а учениците от Чепеларе постигнаха подобрен резултат от 253 км/ кВтч, което ги изкачи в класирането спрямо миналата година от 25 на 22 място.

През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието българският екип надброява 400 студенти от различни учебни заведения.

„На тазгодишното издание на Shell Eco-marathon отново видяхме новаторство, креативност и авангардни технологии. Връщаме се с добри резултати от състезанието и силна мотивация догодина да покажем повече на колегите от другите страни и да им потвърдим, че в България също имаме потенциала да прекроим бъдещето на транспорта“, споделиха учениците и студентите-участници в състезанието.

В надпреварата взеха участие общо 171 отбора от 29 държави в Европа и света. След като в продължение на 12 месеца тези млади умове проектираха, изграждаха и тестваха своите енергийно-ефективни превозни средства, те излязоха на специално изработената писта, дълга 1577 км, за да изминат възможно най-дълго разстояние с еквивалента на един литър гориво или 1 кВтч енергия. Младите инженери се състезаваха в две основни категории – „Прототипи“ и „Градски тип“.

„Доволна съм от постиженията и на трите български отбора в Shell Eco-marathon 2017. Радвам се, че ТУ-София като дългогодишен участник приема нови предизвикателства и заслужено спечели трето място в крайното класиране.

Горди сме с подобрените резултати на учениците от Чепеларе и доброто представяне на отбора от Русе, които смело премерват сили с връстници с богат опит и традиции в Shell Eco-marathon. Така те показват, че пред амбицията, целеустремеността и таланта няма бариери. Първите десет години българско участие в Shell Eco-marathon бяха подготовката, в следващите десет съм сигурна, че нашите ученици и студенти ще поемат инициативата“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via