fbpx

Апокалиптичен студ в първите дни от пролетта

393

Изключително динамично и индивидуално остава времето в различните части на страната.

Последните напъни на зимата ще се усетят в Северозападна България, където през следващите дни се очакват валежи от сняг, а студът отново ще скове цялата страна.

Какво време ни очаква в последните часове на отиващата си зима и в първите дни от пролетта, подробно разказа в сутрешния блок на Нова телевизия климатологът доц. Георги Рачев.

От БАН предупреждават, че югозападните райони ще бъдат връхлетени от първите пролетни бури, които е възможно да донесат със себе си проливни дъждове. В Дунавската равнина и Източна България вятърът ще продължава да духа изключително силно. След предупрежденията за опасно време през уикенда в понеделник жълт код за образуване на поледици е обявен в 9 области в Северна България. Проблем могат да създадат и реките у нас.

„Времето през тази седмица ще бъде доста динамично. Вятърът, който се появи, е така нареченият фьон — топъл и сух, обикновено силен и поривист, който духа от планините”, обясни доц. Георги Рачев.

Фьонът е непостоянен, с много резки пориви, които могат да надминат и 40 метра в секунда. Преди доста години такъв вятър беше отнесен покривът на „Пирогов“, например. Покривите са отнесени заради стрехите. Вятърът влиза отдолу и ги отнася“, обясни доц. Рачев.

Коренна разликата във времето ще има в Северна и Южна България.

Валежите от дъжд ще продължат до петък като за кратко ще има и интензивен снеговалеж, който обаче, бързо ще се стопи. Ще има сняг и по планините.

„Утре посрещаме и астрономическата пролет. Времето ще е много динамично и дъждовно. Тези хора, които останаха без покрив, ще имат нов проблем. Започват нови валежи чак до петък. Лошо време ни чака — ще има сняг, ще има и дъжд и вятър. Огромна долина на студ се спуска над цяла Европа. Навсякъде на континента ще има отрицателни температури“, заяви Рачев и допълни: „Средиземноморието буквално бълва циклон след циклон. „Анабет“ още следобед ще даде отражение в страната. В четвъртък ще е най-студено, защото студеният въздух ще се настани в България. Тогава температурите ще паднат до около минус 7 градуса.“

„В България ще има голямо метеорологично разнообразие. Ще вали сняг в района на Видин, довечера може да видим сняг и в района на София“, заяви още експертът.

През тази седмица сумарният валеж на места ще бъде между 30 и 50 л/кв. м. Със сигурност ще има развили и службите е добре да наблюдават реките, предупреди климатологът и изтъкна, че особено внимание трябва да се обърне на река Дунав.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори