Ангелкова: Морално е Рагин да се извини и да се оттегли

Морално е Благой Рагин да се извини и оттегли, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод изказването по случая с шведа, ритнал камериерка.

Вчера председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) Благой Рагин призова да не се шуми за туриста, тъй като туроператорите, които работят с Швеция, се притесняват да не изгубят клиентите си.

“Във връзка с бруталния инцидент, при който шведски турист удря нищо не подозираща камериерка, която по никакъв начин не го е предизвикала и за реакциите на определени хотелиери, които работят в сектора – категорично Министерство на туризма се разграничава от изказванията им”, заяви министър Ангелкова и допълни, че ведомството й осъжда такова поведение.

Тя подчерта, че не се бъркат в работите на неправителствените организации, но личното й мнение е, че такова поведение, особено от Рагин, е неприемливо.

“Смятам, че чисто морално и редно е председателят на една такава организация, който представлява името на хотелиерите и ресторантьорите, да се извини, да се оттегли”, настоя министърът.

По думите й на първо място държавата е длъжна да защитава интересите на всеки един човек, който е подложен на такава незаслужена агресивна проява.

На въпрос притеснява ли се правителството, че ще разсърди шведите и няма да дойдат на нашето море, Ангелкова отговори:

“Не се притесняваме, че ще разсърдим никого. За нас е важен интересът на българските граждани”. Всеки гражданин, независимо от коя държава е, в какво качество посещава нашата страна е длъжен да спазва законодателството й. Най-малкото хората, които работят в сектора и ръководят браншови организации са длъжни да защитават интереса на работещите в този сектор”, каза още тя.

И изтъкна, че при такава непредизвикана агресия трябва незабавно да се вземат мерки, затова изцяло подкрепят действията на прокуратурата и на МВР. Ангелкова подчерта, че ще направят специална кампания за подаване на сигнали и нередности на телефона на министерството.

Рагин: Не защитавам побойника

След скандалното си изказване самият Благой Рагин поясни пред БНТ, че е за строгото наказание на нападателя, но призовава да не се подчертава неговата националност.

“Нито аз, нито моите колеги защитават този побойник. Става въпрос съвсем за друго. Да се спре антишведската кампания”, каза той.

По думите му негови колеги, които работели с шведи, определят този случай като антишведска кампания.

“Преди 5 години ми казаха, че е имало същия проблем с някакъв там барман – побой и след това само за 3 години клиентите са намалели с 50 на сто”, каза Рагин.

Задържането на агресивния турист за 48 часа стана след появата на кадрите в социалните мрежи. На тях се вижда как 53-годишният Ралф Суденберг рита в челюстта камериерката в Слънчев бряг. Дали ще остане в ареста за постоянно, Районният съд в Несебър решава днес.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via