Ангел Ангелов: Гератлиев унижава и заплашва служителите си

Човекът, сочен от Боил Банов за информатор на БСП по скандала „Ало, Банов съм”, отправи обвинения към настоящия си началник.

За обвиненията на Банов – не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство. Относно Кирил Гератлиев – той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск”.

Това заяви в позиция, изпратена до NOVA, Ангел Ангелов – човекът, посочен от министъра на културата като информатора на БСП, предоставил записа, който разбуни духовете в последните дни. В него се чува как глас, за който от БСП твърдят, че е на Боил Банов, настоява за спестяване на неустойка на фирмата изпълнител на проекта за Ларгото в София. Банов заяви, че от години е бил изнудван от Ангелов. В четвъртък подобни твърдения отправи и директорът на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев. В ефира на NOVA той каза, че Ангелов е заплашвал него и агенцията, след като бил уличен в изнасяне на информация. Конкретните два проекта, от които се интересувал, били на обща стойност над 83 млн. лева.

„Аз и още трима колеги още през декември 2018 г., вследствие на дискриминация и психологически тормоз на работното място, подадохме жалба до СРП. Вследствие на подадената жалба бяхме викани в ГД “Национална полиция”, за да потвърдим представената информация. Пак там, на 21.01.2019 г., е бил извикан за снемане на показания и Кирил Гератлиев. За заведената жалба е информиран и министърът на образованието през деловодната система на министерството. В същото време сезирах и Инспектората на МОН за слабости и пропуски в работата на изпълнителната агенция. В резултат на подадената от мен писмена информация министърът на образованието изпрати Инспектората на проверка, като в близките дни се очакват резултатите”, казва Ангелов.

И добавя: „Вероятно поради всичко изложено дотук Кирил Гератлиев използва създадената ситуация, за да избегне понасянето на съответната административна отговорност за изключително порочната практика, която използва като набеждава, унижава и заплашва държавни служители с дългогодишна експертиза и опит, многократно надвишаващ неговия собствен”.

„Отново обръщам внимание на факта, че жалбата до прокуратурата, изпратена от мен и колегите ми, е с дата 21.12.2018 г., а обвиненията на Гератлиев за посегателство върху автомобила му, както и други подобни безпочвени обвинения бяха отправени, след като беше викан в ГД “Национално полиция” във връзка с жалбата, както и след като е започнала проверката на Инспектората на МОН. Аз и колегите ми продължаваме да бъдем подложени на психологически тормоз и заплахи, но твърдо вярваме в органите на правораздаването и затова ще използваме всички законови начини, за да защитим професионалната си репутация и човешко достойнство”, пише Ангелов. И подчертава, че все още е държавен служител.

Източник: Нова Телевизия

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via