Ако викнем линейка, но състоянието не е спешно – плащаме

Когато човек посети спешен център или извика линейка, но състоянието му не се окаже спешнода си плати. 

Това предложение трябва да се разгледа на обществено обсъждане, обясни за Дарик д-р Христо Димитров, който представлява великотърновската колегия на Българския лекарски съюз. Димитров е на мнение, че е необходимо обществото да разбере, че неголемият ресурс за здраве трябва да се използва нормално.

Мярката се предлага заради ограничения ресурс от ценни кадри в спешната помощ, подчерта д-р Димитров.

Идеята е да се заплаща прегледът от спешен екип на неспешно състояние, независимо дали става въпрос за домашно посещение от страна на лекаря, или посещение във филиал на спешна помощ от страна на пациента.

Нужно е ние самите да си ограничаваме потреблението, за да има достатъчно за всички, които са спешни. За целта най-доброто самоограничаване е финансовото. Когато знаем, че ако не сме сериозно болни и си позволяваме да ползваме този ресурс, ще си платим удоволствието. В никой случай и на никой пациент няма да бъде отказана грижа и преглед. Не говорим за това някой да бъде връщан. Но когато очевидно няма нужда от спешна помощ, т.е. състоянието не налага някакви спешни действия и в същото време ангажира екипа, това удоволствие, грубо казано, ще се заплаща“, посочи д-р Христо Димитров.

Предложението е част от комплекс от мерки, които лекарите настояват да бъдат обсъдени, тъй като се отнасяли до отговорността на населението към здравето.

Източник: dariknews.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via