Безпристрастни! Стилни! Европейски!

Ако новият iPhone струва 1 000 долара, вината ще е на Samsung

Новият iPhone 8 се очаква да бъде представен на специално събитие на 12 септември, като прогнозите са, че цената му ще бъде между 999 и 1 200 долара. Прекомерно високата цена обаче не се дължи единствено на Apple.

Според нов доклад на анализатора от KGI Securities Минг-Чи Куо, който е познат с точните си прогнози за предстоящи продукти на Apple, почитателите на марката може да насочат поне част от недоволството си към Samsung, която едновременно е конкурент и доставчик на Apple.

В доклада се твърди, че ролята на Samsung, като доставчик на Apple, може бе вдига цените, поне заради някои от компонентите в новия iPhone. Така по-високата цена за производството на всяко устройство на свой ред ще бъде предадена на клиентите.

Екранът е основната причина за увеличението на цената. Новият iPhone се очаква да бъде първият смартфон на Apple с OLED екран, вместо с LCD екран, който се използваше в предходните поколения на модела.

Според доклада на KGI Securities, OLED дисплеите, произвеждани от Samsung за iPhone 8, ще струват между 120 и 130 долара на телефон, в сравнение с 45 – 55 долара за LCD панелите в миналото.

За съжаление на Apple и множеството й почитатели, компанията няма много какво да направи, за да избегне това. Samsung е основен производител на OLED екрани (телефоните на компанията ги имат от години), а Apple използва Samsung, като ексклузивен доставчик на екраните за новия модел.

Смята се, че Samsung трябва да произведе 160 млн. екрана.

Тази екслузивност позволява на Samsung да начислява двойно по-голяма цена на телефон, в сравнение с това, което Apple плащаше за LCD екраните на предишни доставчици, според доклада на Куо.

Тази надценка се смята, че е основната причина за повишението в цената на iPhone. Други екстри, като сензора за лицево разпознаване, също допринасят за цената, но Куо твърди, че скъпите OLED екрани на Samsung са основната причина и че Apple “има спешна нужда да намери и втори източник.”

Усилията в тази посока може би вече са започнали. Apple е стартирала строителството на център за развойна дейност, насочен към OLED екраните в Тайван и си е осигурила услугите на LG Display като доставчик за 2018 г.

Смята се също така, че всички телефони на Apple ще са с OLED екрани до 2018 г., така че намирането на нов източник с цел понижаване на цената е сериозен въпрос за компанията.

Тази година обаче нещата са в ръцете на Samsung. Това означава, че клиентите вероятно ще трябва да платят за новия лъскав iPhone колкото за един приличен компютър, но за някои да притежават най-новото от Apple е безценно.

Може да харесате и