9 неща, които не знаете, че са изобретени от жени

Ако ви помолят да изброите значими изобретатели, вероятно ще започнете с Томас Едисън, Александър Греъм Бел или Леонардо да Винчи.

Но какво ще кажете за Мери Андерсън или Ан Цукамото?

Може да не знаете имената им, но те са само две от жените изобретателки на ежедневни предмети и научни иновации.

ВВС 100 Women публикува истории за вдъхновяващи и влиятелни жени, а тази година поема ново предизвикателство. Дами от цял свят ще могат да предлагат иновации за справяне с някои от най-големите проблеми, с които се сблъскват.

За да получите доза вдъхновение, прочетете историите за девет изобретения, които нямаше да стигнат до нас без прогресивното мислене на създателките им.

1. Компютърен софтуер – Грейс Хопър

След като се присъединява към американските военноморски сили по време на Втората световна война, контраадмирал Грейс Хопър получава задача да работи върху нов компютър, наречен Марк 1.

Скоро след това тя оглавява компютърното програмиране през 50-те години на миналия век. Хопър разработва първия компилатор, който може да превръща инструкции в код, който компютрите могат да прочетат.

Така тя прави програмирането по-бързо и в крайна сметка предизвиква революция в начина на работа на компютрите.

Хопър помага и за популяризирането на термина de-bugging, който използваме и в днешните компютърни програми, след като от машината й е извадена нощна пеперуда.

„Удивителната Грейс“, както е известна, продължила да работи с компютри до оттеглянето си от военноморския флот като най-възрастния служещ офицер на 79 години.

2. Идентификация на обаждане и изчакващо обаждане – д-р Шърли Ан Джексън

Д-р Шърли Ан Джексън е американски теоретичен физик, чиито изследвания от 70-те години на миналия век водят до появата на идентификацията на обаждане и изчакващо обаждане.

Нейният пробив в телекомуникациите позволява на други изобретатели да създадат преносимия факс, оптичните кабели и соларните панели.

Тя е първата афроамериканка, която защитава докторантура в Масачузетския технологичен институт и първата афроамериканка, която ръководи първокласен научен институт.

3. Чистачки – Мери Андерсън

В зимен ден през 1903 г. Мери Андерсън посетила Ню Йорк, когато забелязала, че шофьорът й е принуден да отваря прозореца на колата си, само за да изчисти снега от предното стъкло. Всеки път, когато се отварял прозорецът, пътниците в колата замръзвали от студ.

Първоначалното решение на Андерсън се изразявало в гумена чистачка, която можела да се движи от вътрешната част на колата, без да се налага шофьорът да отваря прозореца. През 1903 г. тя получила патент за устройството си.

Но изобретението не било одобрено от автомобилните компании, които смятали, че ще разсейва шофьорите.

Андерсън така и не извлякла печалба от изобретението си, дори когато по-късно чистачките се превърнали в стандарт в колите.

4. Батерии за Международната космическа станция – Олга Д. Гонсалес-Санабриа

Може да не е най-впечатляващото изобретение в списъка, но никел-водородната батерия с дълъг цикъл на живот помага за захранването на Международната космическа станция, така че е много важна.

Олга Д. Гонсалес-Санабриа, родена в Пуерто Рико, разработила технологията, която помогнала за създаването на тези батерии през 80-те години на миналия век, и сега е директор на инженерния отдел в Изследователски център „Глен“ към НАСА.

5. Съдомиялна – Джозефин Кочрейн

Кочрейн искала машина, която ще може да измива съдовете й по-бързо, отколкото прислужниците й, с по-малка вероятност да ги счупи.

Машината й, която включвала двигател, задвижващ колело в меден казан, била първата автоматична съдомиялна, използваща водно налягане.

Съпругът алкохолик на Кочрейн я оставил с куп дългове след смъртта си и това я мотивирало да патентова изобретението си през 1886 г. и да открие собствена производствена фабрика.

6. Система за домашна сигурност – Мери Ван Британ Браун

Медицинска сестра, която често оставала сама вкъщи, Мери Ван Британ Браун била осенена от идея как да се чувства по-сигурна у дома.

Заедно със съпруга си Албърт тя разработила първата система за домашна сигурност в отговор на нарастващата престъпност и бавната реакция на полицията през 60-те години на миналия век.

Устройството било сложно – с камера, захранвана от мотор, която се движела нагоре-надолу по вратата и гледала през шпионката. Мониторът в спалнята й бил снабден и с алармен бутон.

7. Изолиране на стволови клетки – Ан Цукамото

Патентът й е предоставен през 1991 г. и оттогава работата на Цукамото я отвежда до голям напредък в разбирането на кръвоносната система на болни от рак пациенти. Това може да доведе до лечение на заболяването.

Сега Цукамото провежда допълнителни изследвания на растежа на стволовите клетки и е притежател на патент за още седем изобретения.

8. Кевлар – Стефани Куолек

Тази химичка е изобретила леката тъкан, използвана при бронежилетки. След откритието й през 1965 г. материалът, който е пет пъти по-здрав от стоманата, спасява животи и е използван от милиони хора всеки ден.

Среща се в най-разнообразни продукти – от кухненски ръкавици и мобилни телефони до самолети и висящи мостове.

9. Монополи – Елизабет Маджи

Мъж на име Чарлз Дарау често е определян като създател на най-популярната настолна игра в историята, но в действителност правилата й са измислени от Елизабет Маджи. Тя искала да покаже проблемите, произтичащи от капитализма, с иновативна игра, в която играчите разменят фалшиви пари и имоти.

Дизайнът й, който патентова през 1904 г., се наричал „Играта на земевладелеца“.

Играта Монополи, каквато я познаваме днес, е показана през 1935 г. от братята Паркър, които открили, че Дароу не е единственият създател. Само за 500 долара те купули патента на Маджи и в крайна сметка, ами, монополизирали играта.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via