6 съвета как да спестяваме успешно

Голяма част от хората у нас имат желание да пестят. Това обаче не е лесна задача, тъй като доходите ни обикновено не са достатъчни, а разходите често растат с нежелани от нас темпове.

Въпреки че Коледа и Нова година са близо, а с това и новогодишните обещания, днес ще ви представим няколко съвета за старт на пестенето на пари. Готови ли сте?

Определете целта си

Почивка, нов телефон, ремонт вкъщи или кола? Каква е вашата цел? Колко време имате на разположение, за да съберете необходимата сума? Това може би са първите въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да започнете да заделяте пари.

Започнете с малко

Каква е сумата, която може да отделяте седмично? А месечно? Знаем, че всяко начало е трудно, затова започнете с малко, а след това увеличете сумата, която ще добавяте към спестяванията си.

Намерете подходящите за вас спестовни услуги

В забързаното ни ежедневие може би е добре да знаете, че на пазара вече има и финансови услуги, които могат да ви помогнат да пестите, дори без да посещавате банков офис.

Намалете задълженията си

За да започнете да пестите, може би първо трябва да погасите най-скъпите си кредити – заем, който наскоро сте взели, или задължението ви по кредитната карта.

В случай че нямате кредити – какво чакате – вие сте в изгодна ситуация, не само да заделите пари за черни дни, но и дори да помислите за образование на децата или за годините ви в пенсия.

Следете разходите си

Месечният или седмичен бюджет са най-доброто средство за проследяване на разходите ви. Започнете ли, ще можете да установите, че давате доста пари за храна, алкохол, може би цигари, в случай че пушите, или за забавления.

Къде се топят парите ви – това е въпрос, на който можете и сами да си отговорите.

Живейте според възможностите си 

Дори и едни от най-богатите хора на света живеят скромно. Вие също можете да го направите, като по този начин ще увеличите спестяванията си и ще можете да постигнете целта си. Предполагаме ще се съгласите, че спестените пари са доста по-добра алтернатива от честата смяна на смартфона, покупката на последен модел телевизор или вечеря в луксозен ресторант.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via