5 храни богати на енергия

На всеки се е случвало да изпита внезапен глад и дори умора в следствие на това. А когато усетим умора, често прибягваме до енергийни напитки, които са пълни със захар и кофеин, или кафе, но на практика и двете напитки не могат да ни дадат истинска енергия.

Енергийните напитки често съдържат твърде много захар и влияят зле на нивата на кръвната захар. Изведнъж човек се чувства силно енергизиран, но скоро след това бързо отново се уморява. Резултатът е вълчи глад.

При кафето в началото се чувстваме по подобен начин – освежени, но скоро след това умората отново настъпва.

За съжаление няма нещо, което да ни поддържа постоянно във форма, но имаме на разположение няколко естествени енергийни бомби. Ето кои са те:

Бананите

Всеки, който се нуждае от вълна енергия, трябва винаги да има банан под ръка. Той съдържа перфектната комбинация от захар, бавно разграждащо се нишесте и засищащи баластни вещества. Добрата новина е, че бананите съдържат повече нишесте, отколкото захар, засищат за по-дълго време и покачват съвсем леко кръвната захар.

Зеленият чай

Вместо да гасим умората с енергийни напитки или кафе, по-добре е да заложим на друга напитка, а именно зеленият чай.

Кофеинът в чая е свързан с полифеноли, при което той се освобождава само в червата. В резултат неговият разбуждащ ефект навлиза бавно и продължава по-дълго. Зеленият чай е богат на фотохимикали, които имат антиоксидантно действие и предпазват организма от потенциално патогенните свободни радикали.

Бадеми

Бадемите съдържат висококачествен растителен протеин, както и много фибри и са чудесни за засищане на “малкия глад” сутрин и следобед. Те обаче имат сравнително високо съдържание на калории. Не бива да приемате повече от една шепа на ден.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е представител на така наречените бавни въглехидрати – бавноусвоими въглехидрати, които както увеличават, така и намаляват бавно нивата на кръвната захар. Той осигурява бърза енергия и е особено богат на минерали. В комбинация със зелени зеленчуци, нахут или орехи, кафявият ориз е идеалният обяд, за да избегнете следобедния глад.

Вода


Водата в следобените часове също има ободряващо действие. Тя участва във всички жизнени процеси на организма и осигурява важни минерали. Друг плюс е, че тя не съдържа захар и калории.

Ако ви се струва скучно да приемате просто вода, можете да я обогатите с с пресни плодове, зеленчуци или билки, като краставици или мента.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via