42% от проверените храни са по-скъпи у нас

В 24,5% от проверените храни и напитки има разлики в етикетите, а в 42% цените са по-високи в България.

Изследвани бяха 53 продукта и аналозите им на европейския пазар или общо 106 проби. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов за третото поред изследване за т.нар. двоен стандарт при храните. Детско пюре със зеленчуци, пиле и ориз у нас е по-скъпо с 35% , отколкото на Запад, пише novini.bg.

Продаваният за България шоколад от една марка е с по-ниска масленост и какао, отколкото предлаганият в други страни от ЕС. При друга пък бройката на лешниците е по-голяма при западния аналог. В мляко за деца има по-високо съдържанието на растителни мазнини, включително и палмови в продукта за България, както и по-малко макроелементи и витамини. Въпреки това цените са идентични у нас и на запад. Порожанов посочи, че е изследвана моцарела от 2 държави.

„Интересното при нея е, че продаваната у нас е с различни вкус и опаковката е с по-малък грамаж на отцеденото тегло. Има разлика и в цвета. Установени са шупли по продукта и утайка в саламурата”, добави земеделският министър. При изследвани безалкохолни напитки съдържанието на портокалов сок в България е най-малко – 5%, докато за западните пазари стига до 12%. 42% от продуктите са по-скъпи в България, като това е в хипотезата на нетни цени –тоест абстрахираме се от ДДС. Ако се добави данъкът, това означава поскъпване с много повече, обясни Порожанов.

По думите му голяма част от детските храни у нас продължават да са на цени по-високи от западноевропейските. Решението на двойния стандарт е единно европейска законодателство, което да го забрани, каза още министър Порожанов.

Добрата новина е, че има промяна в позицията на Брюксел и вече се работи по изменение на 3 наредби, които да санкционират подобни нелоялни търговски практики.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via