1970 vs 2019: какво се промени за бременните и какво си е същото

Преди 50 години светът е бил много по-различен – от модата и порядките до технологиите и жаргона. Това се отнася и до бременността – процесът си е същият, но доста неща са се изменили:

Нашите баби не са ходили на видеозон и не са имали домашни тестове за бременност, но все пак някои неща не се променят…

1. Разликите: Няма помощ за безполовите двойки

Разбира се, имало е опити да се помогне на жени, които не могат да имат деца, но най-сериозната крачка – инвитрото, се появява чак в края на 70-те години.

2. Разликите: Нямало е домашни тестове за бременност

Преди 50 години жените не са можели просто да отидат до аптеката и да си вземат тест, трябвало е да отидат направо на гинеколог, за да потвърди, че са бременни.

Преди бързите модерни тестове, през 30-те години учени патентоват тест със зайци, който е доста ужасяващ. От предполагаемата бременна жена се взима урина, която се инжектира на женския заек. Ако жената е бременна, яйчниците на зайчето, под влиянието на човешките хормони, нарастват. Естествено, единственият начин да се установи дали са нараснали, е като заекът бъде убит. За подобен метод са се използвали и жаби.

През 50-те години пък давали хормонални таблетки на жените и наблюдавали каква ще е реакцията им след няколко дни, за да видят дали са бременни. Първият домашен тест за бременност е създаден през 1969 г., но бавно навлиза на пазара. В САЩ го допускат едва през 1977 г., защото се водят много обществени дебати дали жената ще се справи с важната новина, ако до нея няма лекар.

3. Разликите: Няма много опции за онези, които не искат да имат бебе

По това време няма голям избор от противозачатъчни средства, а абортите са забранени. И все пак са се извършвали доста нелегални аборти, които са били изключителни опасни.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК!

Следвайте ни в социалните медии