15 факта за обувките, които ще ви изумят

Има неща, които не е задължително да се знаят, но затова пък са любопитни и направо мега забавни. Във връзка с обувките също има някои чудновати и смешни факти, от които гарантирано ще ви падне шапката!

1. До ХІХ век лявата и дясната обувка били идентични.
Едва през ХІХ век във Филаделфия започнали да различават дясната обувка от лявата. Преди това обувките за двата крака били еднакви и ги носели, редувайки ги ту на левия, ту на десния.

2. По-рано и мъжете носели високи токчета.
В миналите векове токчетата били символ на обществено положение и богатство. Следователно изисканите господа от висшата класа смятали токчетата за задължителни. Те били практични и за езда, защото осигурявали по-добра опора на стремената.

Прочут любител на високите токчета от онази епоха бил френският крал Луи ХІV, който заради ръста си от 1,63 см обувал обувки с токове, достигащи цели 10 сантиметра.

3. Най-големите крака в света са обути в 66-и номер.
Според Книгата за рекорди на Гинес Джейсън Родригес от Венецуела е мъжът с най-големите крака в света. Ходилата му са дълги около 40 см и той носи направени по поръчка обувки номер 66-и. През 2016 година германският производител на обувки Георг Веселс му подарява четири нови чифта, изработени специално за него.

4. Как са получили името си кецовете?
Английската дума за кецове Sneaker идва от израза „sneak around“, който означава „промъквам се безшумно“. Причина за това име станала гумената им подметка, която позволявала на хлапетата, които ги носели, да се промъкват зад гърба на учителя.

5. Жените прекарват средно 40,5 часа годишно в пазаруване на обувки.
Жените просто обожават да си купуват нови обувки. Ето защо те прекарват средно 40,5 часа годишно, избирайки и купувайки любимите си одежди за краката.

6. Много хора носят грешен номер обувки.
Според една статистика 75% от мъжете си купуват прекалено големи обувки, а 12 на сто – прекалено малки. При жените процентът е още по-висок. Неправилната големина на обувките може да доведе до проблеми със стъпалата, какъвто е случаят при 60 на сто от населението.

7. Покупката на обувки следобед предотвратява болките при ходене.
По възможност обувки трябва да се пробват следобед, защото тогава стъпалата вече са леко подпухнали. Така ще се избегнат болките при разтъпкване на новите обувките.

8. Според един унгарски сватбен обичай младоженецът пие от обувката на младоженката.
Много сватбени обичаи са свързани с обувките на булката. Според един особено щур обичай от Унгария гостите крадат обувките на младоженката. След това младоженецът трябва да ги откупи, като за целта изпие от обувката глътка шампанско. Наздраве!

9. Жените притежават средно по 20 чифта обувки.
Според едно изследване жените притежават средно по 20 чифта обувки, а 25 на сто от тях дори повече от 30! Разбира се, само половината от тези обувки се носят редовно.

10. Рускиня има най-дългите крака в света.
Руският модел Екателина Лисина е жената с най-дългите крака на планетата. Тя е висока 205 см, а краката й са дълги 132 сантиметра. Носи обувки номер 47. Преди да стане модел, рекордьорката на Гинес е била професионална баскетболистка. Дългите крака са я довели дори до бронзовия медал на Олимпиадата в Пекин през 2008 година.

11. Една четвърт от костите на човека се намират в стъпалата.
Скелетът на възрастния човек се състои от 206 кости. Но точният им брой варира леко от човек на човек. От тях на всяко стъпало има по 26. Следователно взети заедно, те съставляват около една четвърт от човешкия скелет.

12. Най-старата кожена обувка, открита някога, е на 5500 години.
Най-старата обувка от кожа е открита през 2008 година от археолози в една пещера в Армения. Били запазени дори връзките й. Находката отговаря на дясно стъпало с размер 37. Обувката датира от 3500 г.пр.Хр. и така е с около 1000 години по-стара от Голямата пирамида в Гиза.

13. Жените прекарват около 287 дни от живота си за избора на облекло и обувки.
Кой не е чувал отчаяното възклицание „Нямам какво да облека!“ на жена, изправена пред отворения си гардероб. Подобно е положението и когато застане пред шкафа си за обувки. (Тогава „облека“ се замества с „обуя“.) Според едно британско проучване жените прекарват около 287 дни от живота си в избор на облекло и обувки. Това прави по 16 минути на ден във всекидневието. За специални случаи се изразходват до 40 минути.

14. Краката на девойките растат до 12-годишна възраст, а на момчетата – до 15.
Растежът на момичето се забавя видимо значително по-рано, отколкото този на момчето. Ето защо женските крака растат до 12-годишна възраст, докато мъжките увеличават размера си още 3 години.

15. Най-тежките обувки, в които някога е пристъпвал човек, тежат 146 килограма.
Рекорда държи Ашрита Фурман. Той изминава разстояние от десет метра, обут в обувки с невероятната тежина от 146 килограма. Човек трудно може да си представи, че някой е в състояние да направи и крачка с такава тежест на краката. Фурман е вписан в „Книгата за рекорди на Гинес“ с над 400 рекорда и по този начин е рекордьор и по поставянето на рекорди – при това най-шантавите!

Източник: https://www.obekti.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via