15 причини да казвате на детето си „обичам те” още от първия ви ден заедно

Разбира се, че обичате децата си! Вие сте страхотни родители, грижите се добре за тях, задоволявате всички техни нужди, правите жертви в тяхно име и дори сте щастливи от този факт.

Но колко често им казвате „обичам те”?

Любовта има силата да променя не само нас, а и хората, които обичаме. Разбира се, ако те знаят това. Не разчитайте детето ви да се чувства обичано, защото работите на две места или не спите по цели нощи, когато е болно. То няма да разбере тези ваши жестове, а ще има нуждата в прав текст да му казвате и показвате своята обич. Прегръдката, целувката, вниманието, игрите заедно и най-вече думите „обичам те” могат да направят чудеса с вашето мъниче и да го превърнат в много по-щастлив човек не само сега, а и за в бъдеще.

Ето 15 причини да казвате на детето си „обичам те” с думи още от първия ви ден заедно.

Създавате доверие.

Когато децата знаят, че са обичани, те осъзнават, че има някого, на когото могат да се доверят. Това не означава, че всички наши съвети ще бъдат най-добрите на света. Но малчуганите ще са уверени, че сме им дали най-доброто от себе си. И че имат рамо, на което винаги могат да се опрат.

Кара ги да се чувстват ценни.

Когато знаят, че са обичани заради самите себе си, а не заради своите постъпки или думи, децата започват да осъзнават истинските неща в живота.

Знаят, че някой им се радва.

Обичаните деца знаят, че има някой, който им се радва. Това е много важно и в следващите години, особено в трудните житейски моменти.

Дава им кураж.

Любящият родител е силен гръб, на който можеш да разчиташ винаги и за всичко. Това прави децата по-смели. Те могат по-лесно да преодоляват страховете си и да поемат рискове. А това е единственият начин да вървят напред.

Дава им време да растат.

Любовта е търпелива. Тя дава на децата нужното време, за да натрупат опит, мъдрост и разбиране. И те го правят.

Позволява им да правят грешки.

Децата, които знаят, че са обичани, преодоляват по-лесно грешките си и не правят прекалено големи драми от това. Любовта е прошка и те скоро го научават.

Дава им коректив.

Освен да прощава, любовта винаги търси най-доброто за другия. И децата ще поискат да бъдат наистина добри заради онзи, който ги обича.

Прави ги радостни.

Думите „обичам те” винаги предизвикват радост, независимо дали сме на 5 или на 95 години. Те носят усмивка, увереност и топлина и правят целия свят по-добро и хубаво място.

Дава надежда.

Любовта поддържа надеждите живи. Тя ни напомня, че сме ценни, обичани и достойни. И това е важно и за малчуганите, дори когато не могат да го осъзнаят.

Прогонва страховете.

От какво да те е страх, щом винаги има кой да те защити? Без значение дали става дума за лаещо куче, преместване в ново училище, интервю за работа или женитба, хората, които знаят, че са обичани, се справят много по-лесно с най-страшните и несигурни ситуации в живота си.

Прави ги част от нещо голямо.

Да бъдеш обичан означава да си част от нещо по-голямо от теб самия. Дете, което е обичано, има своята идентичност в големия свят. И това го прави много по-отговорно, ангажирано и етично. Имаме нужда от повече такива хора днес, нали?

Дава им увереност, че имат дом.

Любящите ръце са винаги отворени. И знанието, че има място, където си винаги добре дошъл, променя целия живот.

Дава им увереността, че някой живее заради тях.

Най-великият акт на любов е да посветиш живота си на друг. Не е нужно да жертвате живота си в буквялния смисъл и дано никога не ви се налага. Но ежедневните компромиси, които правим в името на децата си, рано или късно ще бъдат оценени от тях и ще ги научат на обич.

Дава им мотивация на свой ред да обичат.

Когато животът ни е докоснат от любов, ние много по-лесно обичаме. Децата ни ще познават и харесват това чувство и с удоволствие ще го търсят и създават в животите на другите около себе си. Така радостта плъзва по целия свят и го прави по-светъл и добър.

Дава им усещане за вечност.

Да знаеш, че на 36 години те обичат точно колкото и на 6 и точно колкото ще те обичат и на 56… Това е усещане, което със сигурност предизвиква щастливи усмивки.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via